Timonie: Alernativa Prespanskom sporazumu je blokaa MKD

SKOPLJE – Francuski ambasador u Makedoniji, Kristian Timonie, rekao je da ne postoji rezervni plan koji bi zamenio Prespanski sporazum, a jedina alternativa je da Makedonija ostane blokirana na putu ka EU, prenela je MIA.

„Utisak je da je proces implementacije Sporazuma iz Prespe u Makedoniji završen. Ostaje da se proces okonča u grčkom parlamentu“, kaže Timonie.

Kako je istakao, ne postoji rezervan plan koji bi zamenio Prespanski sporazum, osim da se Makedonija ponovo vrati u stanje blokade u kojoj je bila do sada i koja je mnogo koštala Makedoniju, rekao je francuski ambasador u Makedoniji.
„Alternativa je da se ostane paralisan na putu ka EU, međutim to je najveći rizik i mi uopšte ne želimo da razmišljamo na tu tezu“, dodaje Timonie.

U odnosu na proces unutrašnjih reformi u Makedoniji, on je decidan da je to seriozan proces koji zahteva inkluzivnost i funkcionala Parlament koji bi funkcionisao na nivo jednog evropskog Parlamenta, gde postoji svest i ujedinjenost oko državnih interesa, što bi dovelo do ujedinjenosti i na društvenom nivou tokom sprovođenja reformi.

„Očekivanja su velika, zato smatram da će se u junu sledeće godine u Briselu upravo ove stvari ocenjivati odnosno dokle je stigao proces unutrašnjeg pomiranje, kakva je politička klima, ali i kakva su kretanja na polju ekonomije“, zaključuje Timonie.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.