U trendu

Tolerancija ne zavisi od proglasa, već od ljudi

BAR – Tolerancija ne zavisi od proglasa, već od ljudi, a takmo gde je više zagovornika, tu ima i više tolerancije, ocenio je u Baru crnogorski akademik Šerbo Rastoder.

Rastoder je, u Starom Baru, predstavio knjigu o muftiji Murtezi Karađuzoviću, koji je, kako je istakao, uz nadbiskupa Nikolu Dobračića i popa Pavla Radunovića, bio jedan od promotera međuverskog dijaloga i razumevanja u Baru.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović ukazao je da su se ova tri sveštena lica, različitih vera, sastajala svakog petka, razgovarala i družila se, a to je bilo važno jer ih je narod vide zajedno.

„Takvi odnosi su spasili Bar dok su se u Crnoj Gori vodili bojevi do istrebljenja. Bar je ostao miran“, naglasio je on, dodajući da je srećan što Bar i dan danas živi međuversku toleranciju.

Rastoder je objasnio da je ovom knjigom želio da potvrdi da je Bar grad suživota i multikulture, multikonfesionalnosti.

Ukazao je da je prethodno pisao knjigu o nadbiskupu Dobračiću, te da je za nju dobio veliku podršku od rimokatoličke crkve, za razliku od Islamske verske zajednice u Baru za novo delo.

Istakao je da ostaje da se napiše knjiga o svešteniku Radunoviću, čime bi se završila trilogija o ljudima koji su zadužili sve Barane.

„Baranin se ne postaje time što siđen sa 700 ili 1.500 metara u ovaj grad, već što postaješ deo kulture tolerancije“, završio je Rastoder, kako je podvukao, veče posvećeno toleranciji.

U promociji su ucestvovali, ali i prisustvovali predstavnici sve tri vere koje žive na tlu barske opštine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.