U trendu

Tomislav Tomašević novi gradonačelnik Zagreba

Novi gradonačelnik Zagreba je dugogodišnji aktivista i borac za javni interes u glavnom gradu Tomislav Tomašević (39), kanidat zeleno-leve koalicije „Možemo“, koji je u drugom krugu izbora uverljivo pobedio protivkandidata iz desnog Domovinskog pokreta, pevača i preduzetnika Miroslava Škora (59).

Na osnovu gotovo svih obradjenih biračkih mesta, za Tomaševića je u drugom krugu izbora glasalo 199.253 glasača, a za Škora 105.837.

Tomašević je u drugi krug ušao kao prvoplasirani i malo mu je nedostajalo za pobedu već u prvom krugu. Tada je osvojio čak 147.631 glas (45,15 odsto), dok je drugoplasirani Škoro imao 12,16 odsto glasova (39.789).

Pre četiri godine Tomašević je u trci za gradonačelnika Zagreba osvojio šesto mesto sa 12.996 glasova (3,94 odsto).

Široj javnosti je poznat kao borac za javni interes u Zagrebu i žestoki kritičar 20-godišnje vladavine nedavno preminulog gradonačelnika Milana Bandića.

Aktivizmom se počeo baviti kao srednjoškolac kada se priključio Zelenoj akciji.

Zagrepčani su Tomaševića, žestokog kritičara klijentelističke i po mnogima koruptivne Bandićeve vladavine, nagradili za dugogodišnji aktivizam na gradskim ulicama.

Kao ekološki aktivista učestvovao je na brojnim protestima u Zagrebu, protiv uništavanja fabrike Kamensko, izgradnje štetne spalionice otpada, privatizacije zagrebačke Čistoće, a posebno je upamćen kao jedan od vođa borbe za očuvanje Varšavske ulice kao pešačke zone i javnog prostora u centru Zagreba.

Kao kandidat zeleno-leve koalicije ulazi u Gradsku skupštinu 2017, a tri godine kasnije postaje poslanik u Hrvatskom saboru.

Lista zeleno-leve koalicije u prvom krugu lokalnih izbora pre dve sedmice osvojila je i najviše mandata u Gradskoj skupštinio, 23 od 47. Očekuje se koalicija sa Socijaldemoktratskom partijom, koja je osvojila pet mandata, s kojom će imati komotnu većinu u zagrebačkoj skupštini.

Tomašević je rodjen 1982. u Zagrebu. Završio je Fakultet političkih nauka, a magistrirao 2013. na Kembridžu u oblasti životne sredine, društva i razvoja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.