Trojici napadača na Srbe kod Knina odredjen istražni pritvor

Istražni sudija odredio je istražni pritvor trojici od desetorice osumnjičenih za nedavni napad na pripadnike srpske manjine u mestu Uzdolje kod Knina, dok su u kafiću gledali utakmicu beogradske Crvene zvezde i švajcarske ekipe Jang Bojs, javila je večeras regionalna N1 televizija.

Oni su danas saslušani u tužilaštvu u Šibeniku koje je zatražilo odredjivanje istražnog zatvora za sve osumnjičene. Pritvor je tražen zbog opasnosti da će ometati krivični postupak i opasnosti od ponavljanja nedela.

Zbog napada u Uzdolju 21. avgusta, policija je juče privela deset osoba, a ranije u avgustu su privedene četiri osobe kojima je posle ispitivanja tužilaštvo odredilo jednomesečni pritvor. Policija traga za još jednim napadačem.

Tužilaštvo tereti sve privedene da su po dogovoru ušli u kafić u Uzdolju, znajući da tu veći broj gradjana srpske nacionalnosti gleda prenos utakmice Crvene zvezde. Cilj im je bio da se s njima obračunaju kao s gradjanima srpske nacionalnosti i navijačima kluba iz Srbije.

Napadači su maskirani fantomkama, majicama i maramana, noseći razne drvene i metalne predmete ušli u kafić i uz pogrdne reči uništavali inventar i nasrtali na goste. U kafiću su tada bili vlasnik i 18 gostiju, medju kojima je bilo i dece.

U napadu je povredjeno pet osoba, a šteta se procenjuje na oko 25.000 kuna (3.400 evra).

Za krivično delo nasilničkog ponašanja napadačima preti kazna do tri godine zatvora, kao i za nanošenje fizičkih povreda, a predvidjena kazna za oštećenje tudje stvari je od šest meseci do pet godina zatvora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.