U trendu

Tuga: Osmogodišnji dečak preminuo od posledica gripa

U splitskom KBC-u je preminuo 8-godišnji dečak od posledice gripa, potvrdili su za Index iz splitskog KBC-a. Dečak sa simptomima gripa na dečju Jedinicu intezivne nege primljen je pre desetak dana, ali kako mu je virus zahvatio mozak upao je u komu, pa je preminuo, prenose mediji u regionu.

U bolnici objašnjavaju da je reč o upali moždanog tkiva tzv. encefalitisu koji predstavlja najređu, ali i najtežu komplikaciju gripa.

„Kod nekih virusnih bolesti simptomi znaju da se rapidno pogoršaju. Tako se može dogoditi da dete ujutro, kod lekara opšte prakse ima temperaturu 38,5, da je normalne svesti i da samo malo kašljuca ili slini. Pustite ga kući, a njemu se kroz noć pogorša stanje u tolikoj meri da recimo dobije meningokoknu sepsu ili encefalitis.

Stoga, odgovorno tvrdim da ne postoji pedijatar na svetu koji može predvideti kakvo će se stanje razvijati kod deteta, ili koji može predvideti encefalitis, meningokoknu sepsu ili neku drugu tešku, smrtonosnu komplikaciju gripa“, kaže za hrvatske medije u splitski pedijatar koji je želeo da ostane anoniman.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.