U trendu

Tuga u regionu: Preminuo Kićo Slabinac

Poznati jugoslovenski pevač Krunoslav Kićo Slabinac (76) izgubio je najtežu bitku. Kićo je preminuo jutros u 6:50 sati u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a u kojoj je ležao već tri meseca.

Slabinac  je u bolnici početkom avgusta završio zbog koronarne bolesti koja mu je bila zahvatila krvne sudove. I pored uspešno izvedenog zahvata, tokom kojeg su mu ugrađena tri bajpasa, oporavak se zakomplikovao jer mu rana na grudnom košu nije zarastala kako treba.

Slavonski muzičar proteklih meseci još je nekoliko puta bio operisan, a premda su se njegovi bližnji nadali da će sve krenuti na bolje, lekari su ih u više navrata spremali i za ono najgore.

Iza Kiće su ostali njegovi neutešni sinovi Pavao (41) i Ivan (39), prijatelji i brojni obožavaoci.

Kićo Slabinac rođen je 28. marta 1944. godine. Muzikom i glumom počeo se baviti još u osnovnoj školi. Svirao je tamburicu i glumio u dečjem pozorištu.

Muzičku karijeru započeo je s rok sastavom Tornado, nakon toga je prešao u Kon Tiki da bi se duže vreme zadržao u bendu Dinamite. Nakon odluke da se posveti solo karijeri u sastavu Dinamite ga zamenjuje Dado Topić.

Nakon povratka iz JNA, Slabinac se okreće solo karijeri i seli se u Zagreb gde je izvodio pjesme Toma Džones i Elvisa Prislija. Upoznaje se sa kompozitorom i producentom Nikicom Kalogjerom, koji mu 1969. godine omogućuje nastup na splitskom festivalu. Slabinac je na festivalu otpevao numeru „Samo zbog ljubavi“.

Prva ploča koju je izdao zvala se „Plavuša“, 1971. godine na takmičenju za pesmu Evrope (Evrovizija) sa numerom „Tvoj dječak je tužan“ osvaja 14. mesto.

Krunoslav Slabinac vrlo brzo je postao jedan od najpopularnijih pevača na prostoru bivše Jugoslavije, a njegove pesme „Plavuša“, „Pokloni mi jedan dan“, „Zbog jedne divne crne žene“, „Tri slatke reči“ postale su veliki hitovi.

Sredinom 1970-ih godina jedno vreme boravi u Sjedinjenim Državama sa željom da i tamo ostvari svoj muzički uspeh. Po povratku u Hrvatsku okreće se izvornoj narodnoj pesmi i tamburici.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri Krunoslav Slabinac sarađivao je s brojnim autorima pa su tako, između ostalih, njegove pesme potpisivali i Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Mario Mihaljević, Arsen Dedić, Maja Perfiljeva, Drago Britvić, Željko Sabol, Kemal Monteno, Hrvoje Hegedušić…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.