U trendu

Turković ne razume reakcije RS i SRB, ali razume SAD

SARAJEVO – Ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković, koja se zalaže za ukidanje Republike Srpske i poziva međunarodnu zajednicu da se umeša u proces stvaranja unitarne BiH, kaže da ne razume zašto su njene izjave izazvale burne reakcije.

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova BiH, prenosi sarajevska N1 tv., Turković je rekla da je viđenje SDA budućeg uređenja BiH od ranije i već je u nekoliko navrata izazivalo polemike u javnosti.

Turković kaže da SDA i ona lično smatraju da bi BiH bila „najfunkcionalnija sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim“.

S obzirom nan to da ovi politički stavovi poznati i uvek dostupni javnosti, Turković kaže da ne vidi razlog za burne reakcije kojima se, navodi, „bespotrebno podižu tenzije“.

Tvrdi da su njene izjave za sarajevsku Fejs tv. zloupotrebeljne jer, kako navodi, „velika većina verovatno nije se ni udostojila da pogleda kompletan intervju“.

„S ciljem skretanja pažnje sa važnih procesa koji se dešavaju i koji slede, nikome neće doneti ništa dobro na ovim prostorima“, navela je Turkovićeva.

Jasno je, dodaje, da poslednja dešavanja u UN-u, pred Komitetom za spoljne poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD-a i Evropskoj uniji, ali i drugi najavljeni procesi, unose nervozu kočničarima napretka BiH, ali smatra nedopustivim i, kako kaže, „s gnušanjem odbacujem“ zloupotrebu i konstruisanje njenih izjava, posebno u kojima su iznesene tvrdnje da sam vređala jedan narod.

„Međutim, složiću se sa mnogim reakcijama i zahtevima da je potrebno izbegavati zapaljivu retoriku, te da je potrebno da uvažavamo jedni druge i poštujemo Dejtonski mirovni sporazum“, rekla je Turković, nakon čijeg nastupa na Fejs tv. iz Ambasade SAD su rekli da „zapaljiva retorika ne doprinosi pomireju“.

„Za početak, predlažem da se prestane sa negiranjem genocida nad Bošnjacima, da se poštuju sudske presude, da se prestanu veličati ratni zločinci, da se oduzmu odlikovanja ratnim zločincima, da se konstantno ne vređa jedan narod svodeći ga na versku grupu, da se ne vređaju verski službenici“, navela je ona.

Optužila je Republiku Srpsku za diskriminaciju, da ne dozvoljavva bošnjačkoj deci da uče bosanski jezik, kao i da se iz udžbenika ukine Ratko Mladić.

U daljem nabrajanju Turković je rekla i da Republika Srpska omogući zapošljavanje u javnom sektoru po popisu iz 1991. godine, da se ukloni ilegalno sagrađena crkva u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju, kao i da se rasvetle ubistva 13 povratnika u Repubiku Srpsku…

A o pojedincima koji su tražili njeno izvinjenje, rekla je da ne bi puno da govori, jer su, tvrdi, neki od njih umešani u „premeštanje masovnih grobnica nakon genocida u Srebrenici i ratna dešavanja u Kotor Varošu i Banjaluci, dok su neki, mimo celog civilizovanog sveta, odbili da se 11. juli proglasi Danom žalosti u Bosni i Hercegovini“, navela je Turković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.