U trendu

Turković se za razliku od Džaferovića sastala sa Lavrovim

SARAJEVO – Ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković, za razliku od svog stranačkog kolege Šefika Džaferovića, sastala se danas u Sarajevu sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

Turkovićeva i Lavrov su nakon sastanka potpisali i Plan konsultacija između BiH i Rusije za period 2020/2021. i, kako tvrdi, nisu komentarisali to što su Džaferović i Željko Komšić bojkotovali susret sa šefom ruske diplomatije, kao ni sinoćnje izjave Lavrova, nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH i zvaničnicima Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Ona je u obraćanju novinarima posle sastanka iskazala zadovoljstvo konstruktivnim i otvorenim razgovorom delegacija BiH i Ruske Federacije i dodala da je važno raditi na unapređenju saradnje, posebno u oblasti ekonomije.

„Nadam se da će nakon današnjeg potpisivanja Plana konsultacija dve države, doći do poboljšanja saradnje u narednom periodu“, rekla je ona.

Turković, koja je i funkcioner najuticajnije bošnjačke SDA, je rekla da pozdravlja opredeljenost Ruske Federacije poštovanju principa suverentiteta i teritorijalnog integriteta BiH utvrđenim Dejtonskim sporazumom.

„Očekujemo snažnu podršku Rusije napretku BiH, koji je baziran na strateškim dokumentima i principima koje su svi narodi BiH zajedno usvojili u BiH odnosno njihovi predstavnici“, rekla je, između ostalog, Turković.

Rekla je i da treba raditi na otklanjanju problema koji postoje, koji su na pogrešnim percepcijama ili na negiranju prava jedni drugih.

Ona je ponovila već poznate stavove SDA i zahvalila ministru Lavrovu „što ima razumevanje za sve probleme u BiH“ i što, kako je kazala, imaju zajedničku želju da se ti problemi otklone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.