U trendu

Tužilaštvo BiH traži pritvor za Eleza za predmet „Lutka“

BANJALUKA – Tužilaštvo BiH zatražilo je danas da Darku Elezu bude određen pritvor u trajanju od tri godine zbog krivičnih dela za koje ga tereti u predmetu poznatom pod nazivom „Lutka“, nakon što je Elez izručen iz Srbije u BiH.

Tužilac Dubravko Čampara rekao je Srni da je na ročištu u Sudu BiH tražio da Elezu bude određen pritvor u trajanju od tri godine.

„Tražio sam pritvor za ‘Lutku` i još nisam dobio odluku Suda BiH“, kazao je Čampara.

Elezov advokat Senad Kreho rekao je Srni da Sud BiH ne može suditi Elezu za predmet „Lutka“ i da ne može odrediti ni pritvor jer, kako je naveo, „Srbija ima garancije prema sporazumu koji je još validan“.

„Taj sporazum, odnosno rešenje Višeg suda u Beogradu, još je validno“, rekao je Kreho, prenela je RTRS.

On je dodao da se nije ulazilo u meritum celog tog predmeta.

„Tražili smo da bude odbacen predlog Tužilaštva BiH jer mu se ne može suditi u BiH za `Lutku` zbog postojanja garancija Srbije kao države, bez obzira što mu je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, odnosno MUP Srbije, oduzeo državljanstvo Srbije“, naveo je Kreho.

On je rekao da je jasno da garancije ne može dati MUP Srbije i da je garancije Elezu dao sud u Srbiji, odnosno ministar pravde Srbije „i ne može jedan organ ispred Vlade Srbije reci da to ne važi“.

Kreho je dodao da rešenje Suda BiH očekuje sutra i ocenio da u slucaju Eleza u BiH „nema pravde i da je sve politika“.

Početkom marta, pošto je Darko Elez izručen iz Srbije u BiH, odlučeno je da mu pritvor ne može biti određen zbog predmeta „Lutka“, ali mu je pritvor određen zbog krivicnih dela koja je dokumentovao MUP Republike Srpske koja su počinjena kasnije.

Eleza čeka suđenje pred Sudom BiH po optužbama za niz krivicnih dela na području Istočnog Sarajeva i BiH, medu kojima su mafijaška ubistva, iznude, zastrašivanje i druga krivična đela, a izručen je iz Srbije, gde je živio nakon izdržane zatvorske kazne u Srbiji.

Eleza potvrđena optužnica iz slučaja „Lutka“ tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih dela, među kojima su teška ubistva, pokušaj ubistva, pljacke transporta novca i druga krivična dela počinjena od 2005. do 2009. godine.

Izručenje po ovim optužbama sudovi su ranije odbili, jer tada nije bio na snazi ugovor o izručenju izmedu Srbije i BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar