U trendu

Tužilaštvo o istrazi u slučaju „ikone“

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da je u predmetu nazvanom „Ikona“ saslušan određeni broj svedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji.

Navodi se da je upućena zamolba za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim institucijama.

Tužilašvo je najavilo preduzimanje daljih radni u cilju utvrđivanja svih činjenica i prikupljanja dokaza.

Tužlaštvo je, navodi se, juče primilo zamolnicu glavne tužiteljke Gordane Tadić za sastanak sa ambasadorom Ukrajine u BiH Vasiljem Kiriličem.

„U interesu rada na predmetu za sada više informacija ne možemo davati“, navodi se u saopštenju, preneli su mediji u BiH.

Reč je o ikoni koju je predsedavajući i srpski član Predsedništva Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu tokom njegove posete Republici Srpskoj i Sarajevu, polovinom decembra prošle godine..

Slučaj „ikona“ pokrenula je ministarska spoljnih poslova u Savetu ministar BiH Bisera Turković tvrdnjom da je dobila notu od Ambasade Ukrajine u kojoj oni kažu da je poklonjena ikona navodno njihova i da je ukradena.

Lavrov je odlučio da ikonu vrati, u Sarajevo ju je doneo ambasador BiH u Moskvi, a Dodik je u više navrata od Ambasade Ukraine tražio da iznese dokaze na osnovu kojih tvrde da je ikona ukradena.

U tom slučaju, rekao je ranije Dodik, izviniće se i vratiti ikonu Ukrajini.

Dodik je potvrdio da će učestvovati u istrazi o ovom slučaju na poziv Tužilaštva i tvrdi da je zapravo cela „afera“ smišljena u federalnim medijima da bi se prikrio skandal preostale vojice članova Predsedništva, Željka Komšić ai Šefika Džaferović, koji su bojkotovali suseret sa Lavrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar