U BiH živi 1.149 stogodišnjaka, dva i po puta više žena

SARAJEVO – U BiH živi 1.149 osoba koje imaju 100 i više godina, od kojih je dva i po puta više žena nego muškaraca.

Prema podacima Agencije za identifikciona dokumenta, evidenciju i razmenu podataka žena starijih od 100 i više godina je 820, a muškaraca 329.

Najviše je, navodi se, stogodišnjaka, njih 195, koji žive na području grada Sarajeva, a reč je o 131 ženi i 64 muškarca.

Stručnjaci ističu da je duži vek žena u odnosu na muškarce uobičajena pojava u celom svetu, kao i da na to utiče više faktora.

Prema rečima stručnjaka, i u Evropi je razlika pet do šest godina u korist žena, a u nekim zemljama sveta, poput Japana, ta razlika je i veća.

Prema dostupnim podacima, poslednji popis u BiH pokazao je da je među osobama starosti do 48 godina više muškaraca, međutim, nakon navršene 48. godine po brojnosti prednjače žene, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Što je populacija starija, sve veći je procenat žena u odnosu na muškarce, pa iznad 85 godina starosti dolaze dve žene na jednog muškarca.

Demograf Aleksandar Majić kaže da je u pitanju biološki faktor, ali i činjenica da su muškarci skloniji konzumiranu alkohola, duvana i opijata, što utiče na životni vek.

„Iako su muškarci fizički jači pol, žene su fiziološki otpornije, tako da mnoge bolesti koje napadaju muškarce ranije, žene napadaju znatno kasnije. Samim tim je smrtnost ženske populacije manja u odnosu na smrtnost muškaraca“, kaže Majić.

U ovaj kontekst, navveo je, može se dodati i slučaj nasilnih smrti, kao povreda na radu, na primer.

„Znamo da muškarci rade teže fizičke poslove. Osim toga, kada je reč o ubistvima i samoubistvima, na jednu umrlu ženu ‘idu’ četiri muškarca. I saobraćajne nesreće su četiri puta učestalije kod muškog pola u odnosu na ženski“, jasan je Majić.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosečna starost umrlih u BiH u 2019. bila je nešto više od 74 godine.

Žene umrle 2019. godine u proseku su bile stre 77 godina, a muškarci oko 71 i po godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.