U trendu

U Bitolju zapaljen bugarski klub nazvan po saradniku nacista Vanču Mihajlovu

U Bitolju je zapaljen bugarski kultirni centar nazvan po nacističkom i fašističkom saradniku Vanču Mihajlovu, koji je nedavno otvoren.

Taj centar, čije je otvaranje izazvalo nezadovoljstvo i oštro negodovanje makedonskih političara i gradjana, zapaljen je u ranim jutarnjim satima.

Zapaljena su ulazna vrata i natpis na kojem je pisalo „Klub Vančo Mihajlov“, počinioci nisu poznati, a policija je rano jutros započela uvidjaj koji još traje.

Paljenje bugarskog kluba u Bitolju je odmah osudilo Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije, ocenivšida je taj „vandalski napad još jedan dokaz da ima mnogo aktera koji su protiv napretka u odnosima Skoplja i Sofije i zajedničke evropske budućnosti“.

„Ovaj zločin nije slučajno počinjen na današnji dan, kada će dve zemlje uspostaviti dijalog radi prevazilaženja otvorenih pitanja na putu evropskih integracija Severne Makedonije“, navodi se u saopštenju i ističe da nadležni organi „ulažu napore da pronađu počinioca ovog vandalskog čina“.

Delegacija Ministarstva spoljnih poslova Bugarske, koju predvodi ministarka Teodora Gencovska, boravi danas i sutra u radnoj poseti Severnoj Makedoniji, na poziv ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija.  

Susret dolazi neposredno pred junski sastanak Evropskog saveta, a u saopštenju se navodi da šefica bugarske diplomatije u Skoplje dolazi radi „dijaloga dva ministarstva za rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja u skladu sa Sporazumom o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji i pitanjima evropskih integracija Severne Makedonije“. 

Otvaranju Kulturnog centra makedonskih Bugara „Vančo Mihajlov“ u aprilu, prisustvovao je politički vrh Bugarske na čelu se premijerom i potpredsednicom države. Taj klub je otovren uz jako policijsko obezbedjenje. 

Bugarski kulturni centar u Bitolju je otvorila nevladina organizacija Bugara u Severnoj Makedoniji „Vančo Mihajov“, koja je registrovana 2019. godine.

Otvaranje tog centra je izazvalo oštre reakcije makedonskih gradjana i istoričara.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski nazivanje bugarskog kluba po Mihajlovu ocenio je „prvokacijom koja ne ide u pravcu unapredjenja odnosa“ Skoplja i Sofije i uspešnog rešavanja spornih pitanja.

Kovačevski je tada rekao da je za njega i za ogromnu većinu gradjana njegove zemlje Vančo Mihajlov lik koji se vezuje za direktnu saradnju sa nacističkim i fašističkim režimom, izrazito negativan lik, koji je napravio veliku štetu makedonskom narodu.

Ivan Mahajlov Vančo bio je jedan od vodja revolucionarne organizacije VMRO izmedju dva svetska rata, koja je bila poznata po brojnim medjusobnim obračunima i atentatima. Bio je saradnik nemačkih nacista i hrvatskih ustaša, a Učestvovao je u organizaciji atentata na jugoslovenskog kralja Aleksandra Karadjordjevića u Marseju 1934.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar