U CG parovi sve kasnije stupaju u brak

PODGORICA – Prosečna starost žena i muškaraca u Crnoj Gori, pri sklapanju prvog braka, konstantno raste i 2019. godine, prema podacima Uprave za statistiku, žene su se, u proseku, udavale sa 28 godina, a muškarci se ženili kad pređu 31. godinu.

U poslednje tri decenije, najveći broj sklopljenih brakova zabeležen je 2003. godine (4.050), a razvedenih brakova 2018. godine (849), pišu Vijesti.

Uprkos tome što kasnije stupaju u brak, mladi najčešće sebe u budućnosti vide kao oženjene/udate s porodicom (66,5 odsto), a ređe u vanbračnoj zajednici s partnerom i decom (2,1 odsto).

Izuzetno mali procenat sebe vidi u vanbračnoj zajednici sa partnerom ili kao neoženjene/neudate bez dece (ispod 1 odsto) ili kao samohrane roditelje (1,4 odsto), pokazali su podaci iz Studije o mladima u Crnoj Gori 2018/2019, koje je objavila nemačka Fondacija „Fridrih Erbert“ (Friedrić Erbert Stifttung).

Pored promena u životnom stilu, na odluku mladih da kasnije stupaju u brak verovatno utiče i činjenica da čak 71,8 odsto mladih živi s roditeljima.

U najstarijoj grupi ispitanika – mladi u Crnoj Gori od 25 do 29 godina – više od dve trećine njih, odnosno 62,19 odsto, živi sa roditeljima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.