U trendu

U Crnoj Gori osvanule čitulje nerođenim devojčicama: „Tvoji roditelji više žele dečaka i zato nisi rođena. Oprosti im“ (foto)

Danas su širom Crne Gore osvanuli plakati i čitulje koji upućuju na probleme zloupotrebe prenatalnih testova za rano detektovanje pola deteta i praksu selektivnih abortusa. O ovim problemima, koji se u značajnoj meri već danas odražavaju na demografiju celokupnog crnogorskog društva, poslednjih meseci se često govorilo, prenosi Telegraf.

U poruci na plakatima, zbog kojih se moramo zapitati zbog čega u Crnoj Gori devojčice nisu jednako željene kao dečaci, se navodi:

„Ovim putem vas obaveštavamo da se u Crnoj Gori godišnje izvrši veliki broj selektivnih abortusa.

#Neželjena

Neki roditelji više žele dečake, pa zato devojčice često ne dobiju priliku da budu rođene.

Sprečimo zloupotrebu prenatalnih testova i zaustavimo praksu selektivnih abortusa!“

https://twitter.com/cvikachy/status/931550397969371136

U današnjem izdanju gotovo svih dnevnih listova osvanuo je poslednji pozdrav za Neželjenu devojčicu, a dirljiva poruka kaže:

„Draga #Neželjena,

Tvoji roditelji više žele dečaka i zato nisi dobila priliku da budeš rođena. Oprosti im.

Tvoja ožalošćena Crna Gora“.

Žene u Crnoj Gori zbog očekivanja sredine da rode sina u tu svrhu hrle u srpske klinike, kojima je ovo dobra prilika za zaradu. Iako je genetsko testiranje u svrhu saznavanja pola zabranjeno i u Crnoj Gori i u Srbiji, nije tajna da se ženama radi bolan i skup test horionskih čupica.

Cena ove intervencije je oko 350 evra, a njime se omogućava da se pre isteka roka za abortiranje (do desete nedelje trudnoće) sazna pol deteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar