U trendu

Grozna praksa u Crnoj Gori uzela maha: Ako je žensko – abortus!

Genetsko testiranje zbog biranja pola je zabranjeno, ali se ipak dešava, jer crnogorske žene ne odolevaju pritisku sredine da rode sina, pa abortiraju devojčicu. Kako piše RTCG, za neke privatne klinike u Srbiji to je profitabilan posao.

Kako piše RTCG, Amela živi na severu Crne Gore, u Bijelom Polju, i majka je troje dece.

Ima 43 godine, a pre deceniju pošla je komplikovanim putem, kao i mnoge druge žene iz Crne Gore, da bi dobila sina.

Podvrgla se u prvim nedeljama trudnoće rizičnom genetskom testu u privatnoj klinici u Beogradu, da bi utvrdila pol deteta.

Foto: Pixabay.com/PublicDomainPictures

„Da je bila djevojčica, ne znam šta bih uradila. Srećom, bio je sin. Želela sam sina da bih udovoljila mužu… Znam žene koje su radile više abortusa, nakon što su uradile biopsiju horionskih čupica i otkrile da nose devojčicu“, kaže ona.

Daleko od javnosti traje uhodana šema između crnogorskih ginekologa i njihovih kolega u privatnim klinikama u Beogradu, koji „pomažu“ ženama da urade bolan i skup test horionskih čupica i tako saznaju pol prije isteka zakonskog roka za abortus koji je deset nedelja. Cena ove intervencije je oko 350 evra, piše RTCG.

Genetsko testiranje u svrhu saznavanja pola zabranjuje i srpski i crnogorski zakon, ali je Beograd, sa velikim brojem privatnih klinika, postao prirodna destinacija.

U Crnoj Gori takvo testiranje je moguće uraditi samo u Kliničkom centru, i to isključivo ako postoje ozbiljne sumnje na genetske poremećaje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.