U trendu

U Donjoj Gradini počeo pomen jasenovačkim žrtvama

U Spomen-području Donja Gradina počelo je služenje pomena srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama ubijenim u sistemu jasenovačkih koncentracionih logora u Drugom svetskom ratu.

Na grobnom mestu „Hrastovi“ parastos srpskim žrtvama služe sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a potom će biti upućene jevrejska i romska molitva.

Ceremonije povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini počele su jutros služenjem liturgije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

U Donjoj Gradini prisutni su delegacija Srbije, sa predsedniom Aleksandrom Vučićem na čelu, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i najviši zvaničnici Republike Srpske, predstavnici Vlade Republike Srpske, kao i predstavnici RS u zajedničkim institucijama BiH.

Prisutni su i predstavnici diplomatskog kora, ambasadori Rusije i Velike Britanije u BiH Igor Kalabuhov i Metju Fild, predstavnik ambasade SAD u BiH, potomci žrtava, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i preživeli jasenovački logoraši.

Zbog epidemioloških mera, komemorativnom skupu u Donjoj Gradini prisustvuje neuporedivo manje gradjana nego prethodnih godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.