U trendu

U EP rezolucija o reformi Ustavnog suda BiH

BANJALUKA – Francuska poslanica Žili Lešante uputila je u Evropski parlament Predlog rezolucije o reformi Ustavnog suda BiH, u kojoj se zalaže za prestanak mandata stranih sudija.

Kako prenosi RTRS, s obzirom na „nedostatak nepristranosti međunarodnih sudija“, Lešante je predložila reformu suda tako što će ih zameniti sudije iz BiH.

Ona, takođe, traži da predsednik Evropskog parlamenta ovu rezoluciju prosledi Predsedništvu BiH, Kancelariji visokog predstavnika u BiH, Savetu i Evropskoj komisiji.

Kako je saopšteno iz Evropskog parlamenta, Lešante u preambuli rezolucije naglašava da Ustav BiH, koji je proizišao iz Dejtonskog sporazuma, predviđa uspostavljanje Ustavnog suda sastavljenog od devet članova, od kojih četvoricu bira Federacija BiH (dva Hrvata i dva Bošnjaka), dvojicu imenuje Republika Srpska, dok su tri člana strani državljani, koje imenuje predsednik Evropskog suda za ljudska prava.

„Te međunarodne sudije su se, kršeći načelo nepristranosti, često priklanjali na stranu bošnjačkih sudija, pri cemu su srpske i hrvatske sudije postajale manjina, te su tako donosili odluke na temelju više političkih nego pravnih kriterijuma, posebno na štetu Republike Srpske i njene autonomije“, ukazuje Lešante u rezoluciji.

Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Snježana Novaković Bursać pozdravila je ovu i slične inicijative, koje skreću pažnju evropskih parlamenatraca na hibridni pravosudni sistem BiH, čiji je deo i Ustavni sud, a koji dokazano ovu zemlju, sve njene narode i građane udaljava od funkcionalnosti i evropskog puta.

Ona smatra da će evropskim parlamentarcima biti teško da shvate kako su uopšte moguće situacije da se Ustavni sud jedne zemlje, umesto da štiti Ustav, postavlja kao ustavotvorac i kako je moguće da u jednoj suverenoj zemlji dužnost sudija Ustavnog suda obavljaju strani državljani.

Lešante dolazi iz partije Nacionalno okupljanje, čija je predsednica Marin le Pen, a početkom 2020. javno je podržala Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

„Impresionirana sam i pre svega zadivljena protestima podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Vlada Crne Gore usvojila je nepravedan zakon kojim se predviđa otimanje imovine ove institucije, jedinog istinskog predstavnika pravoslavne vere ne samo u Crnoj Gori već i na celom Balkanu“, rekla je Lešante za portal IN4S.

Dodala je da se nijedan predsednik ne bi usudio da napadne crkvu, verovanje, religiju ili čak filozofiju sa istom odlučnošću, kao što je to uradio Milo Đukanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.