U Federaciji BiH danas se proslavlja Dan državnosti BiH, u RS običan radni dan

 U Federaciji BiH danas se obeležava Dan državnosti BiH, s ozbirom da se u tom entitetu BiH smatra da su temelji državnosti BiH postavljeni 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, na zasedanju ZAVNOBIH-a.

U Federaciji BiH danas je praznik i neradni dan, dok se u Republici Srpskoj 25. novembar ne praznuje kao Dan državnosti BiH.

Na nivou BiH nikada nije usuglašen jedinstven Zakon o državnim praznicima, već postoje entitetski zakoni koji definišu državne praznike.

U RS je tako 21. novembar, dan kada je parafiran Dejtonski mirovni sporazum, praznik i neradni dan, što nije slučaj u Federaciji BiH.

Predstavnici Republike Srpske ranije su predlagali da se dan kada je potpisan Dejtonski sporazum proglasi Danom državnosti BiH, ali na to nisu pristali političari iz Federacije BiH.

U Federaci BiH je danas intoniranjem himne i podizanjem zastave na brdu Hum iznad Sarajeva počelo svečano obeležavanje Dana državnosti BiH.

Obeležavanje Dana državnosti nastavilo se polaganjem cveća ispred Večne vatre, gde su članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, potpredsednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, kao i brojne druge ličnosti iz političkog života Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i BiH položile cveće i odale poštu nastradalima u Drugom svetskom ratu.

Delegacije su se potom zaputile prema šehidskom groblju na Kovačima, gde su odali poštu, kako je navedeno, poginulim braniocima Bosne i Hercegovine, a potom su položiti cveće na spomenik deci opkoljenog Sarajeva i spomen-park „Vraca“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.