U trendu

U Gruborima obeležena 26. godišnjica ubistva srpskih civila u akciji Oluja

Potpredsednik hrvatske Vlade i predstavnik Srba u Hrvatskoj Boris Milošević izjavio je danas u zaseoku Grubori, na komemoraciji civilnim žrtvama akcije Oluja, da je važno da mržnja prestane i da se ne prenosi na nove generacije.

Na komemoraciji žrtvama akcije Oluja iz 1995. godine u Plavnom i Gruborima, Milošević je rekao da „nema tog opravdanja i nema tog višeg cilja koji može opravdati ubijanje starih i nemoćnih civila“, prenosi Hina.

„Nažalost, svi koji znaju šta se dogodilo u Gruborima pre 26 godina odabrali su da ćute, odabrali su da štite one koji su počinili zločin“, kazao je Milošević na komemoraciji koju su organizovali Srpsko narodno veće (SNV) u Hrvatskoj i Veće srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije.

Milošević je naveo da ne treba deliti žrtve, niti zločine jednih opravdavati zločinima drugih, i dodao da sam oprost ne znači legitimizaciju zločina ni zaborav, već opredeljenje za budućnost i nadu.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da su Grubori jedno od mesta na kojima se gradi svest o potrebi oprosta i pomirenja.

„Mi sve činimo da tih mesta u Hrvatskoj bude još više. Mnogo radikalnije treba pristupiti obnovi ovih prostora kada je u pitanju javna rasveta, javni prevoz, te razvoj i socijalna pomoć“, kazao je Pupovac.

On je govorio i o aktuelnim raspravama u vezi sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“.

„Ispod društvene površine vodi se bitka izmedju onoga što je današnja demokratska Hrvatska i onoga što je proustaška Hrvatska i njeno integrisanje u današnju Hrvatsku, kao nasledje. To je bitka koju treba da vodimo, a za to su nam potrebni mediji, škole, javni autoriteti, kao i Vlada, Sabor i predsednik Republike, ne samo sudovi i krivično zakonodavstvo“, naveo je Pupovac.

Potpredsednica SNV-a, poslanica Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Saboru Anja Šimpraga rekla je da „oni koji su nekažnjeno počinili strašan zločin nisu računali na to da će se vratiti žive duše koje su prognane“.

Navela je da je država napokon započela s obnovom Grubora i da su učinjeni prvi koraci u tom pravcu.

Izaslanik predsednika Srbije Veran Matić rekao je da je Hrvatska do sada „zakazala prema Gruborima u svemu u čemu je mogla“.

„Sa obnovom Grubora, koja se pomerila s mrtve tačke prošle godine, kada je upravo sa ovog mesta krenula nova politika pomirenja, Hrvatska bi pokazala da nije u svemu zakazala kada je u pitanju ovaj kraj“, kazao je izaslanik Aleksandra Vučića.

Komemoracija je počela polaganjem ruža pored krsta postavljenog za 32 žrtve iz Plavnog, a nastavljena je u Gruborima kod spomen obeležja postavljenog za šest ubijenih civila.

Zbog ubistva šest srpskih staraca u Gruborima dva puta je sudjeno dvojici bivših pripadnika hrvatske policije, ali su oni oslobodjeni zbog nedostatka dokaza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.