U Hrvatskoj nije zabeležen nijedan slučaj sezonskog gripa

ZAGREB – U Hrvatskoj još nije zabeležen nijedan slučaj sezonskog gripa, iako je sezona počela, dok je prošle godine u istom periodu registrovano 134 slučaja, piše zagrebački Jutarnji list.

Prošle godine u Hrvatskoj je do kraja sezone gripa registrovano 59.725 slučajeva, što je na nivou proseka, koji se povremeno povećava ili pak smanjuje, u zavisnosti od broja vakcinisanih.

Ovoga puta, navodi list, sezonski grip je smenila korona, što je slučaj i u Australiji i Novom Zelandu, koje ulaze u leto, a tokom zime su imale znatno manje gripa u odnosu na godišnje proseke.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), još nije zabeležena ni jedna hospitalizacija zbog gripa u 55 zemalja Evrope koje se prate u toj organizaciji, a 30 zemlja prijavilo je aktivnosti u početnoj fazi, pet izveštava o niskom intenzitetu, a 29 zemalja nije prijavilo nikakvu aktivnost gripa.

S obzirom na to da se radi tek o pokojem slučaju, svetska karta gripa Svetske zdravstvene organizacije još je bela.

Naime, sve dok u zemlji nema više od 10 slučajeva gripa, ona ostaje u belom, a takva je trenutna situacija u svim evropskim zemljama, piše list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.