U trendu

U hrvatskom Saboru izglasana zabrana petardi

ZAGREB – U hrvatskom Saboru danas su usvojene izmene i dopune Zakona o eksplozivnim materijama i proizvodnji i prometu oružja, koje podrazumevaju, između ostalog, zabranu petardi i redenika kategorija F2 i F3.

Izmene Zakona Vlada je poslala u proceduru još u februaru ove godine, a u javnoj raspravi je na njega pristiglo oko 750 primedbi i predloga, i nakon 10 meseci usaglašavanja Vlada je izmene poslala u sabor, prenosi Jutranji list.

Ovim predlogom ispravlja se jedna velika nelogičnost u postojećem Zakonu po kome nije zabranjeno posedovati petarde i redenike kategorije F3 zbog čega nije bilo ni zakonske osnove za oduzimanje petardi i redenika građanima zatečenim u kršenju javnoga reda i mira na određenim manifestacijama.

Iako je mlađima od 18 godina zabranjena upotreba petardi upravo su oni, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, najčešće povređene osobe.

U MUP-u navode da izmenama ovog zakona žele da smanje i broj smrtno stradalih i povređenih životinja i dodaju da zabrana korištenja petardi neće dovesti do bujanja crnog tržišta i šverca ovim pirotehničkim sredstvima.

Prema predlogu, novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna kazniće se fizička osoba ako proda ili preda pirotehnička sredstva koja je unela u zemlju za lične potrebe, a istim iznosom biće kažnjena i osoba mlađa od 18 godina koja baca petarde.

Vlasnik trgovine u kojoj bi se „ispod pulta“ prodavale petarde biće kažnjen novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna.

Tu odluku pozdravilo je Udruženje Prijatelja životanja i istaklo da im je žao što nisu prihvaćeni amandmani poslanika Davora Dretara i Kluba poslanika zeleno-levog bloka da se upotreba ostale bučne pirotehnike iz tih kategorija dopusti samo u periodu od 31. decembra do 1. januara, prenosi Večernji list.

U Udruženju podsećaju da su te izmene prvi koraci ka bezbednosti građana i životinja ali i smanjenju zagađenja vazduha.

„S obzirom na to da zabrana petardi stupa na snagu tek od 2. januara, pozivamo sve da dočekaju 2021. bez buke petardi i ostale bučne pirotehnike, a time i bez prestrašenih, povređenih i mrtvih životinja, dece, zagađenja, potreba za intervencijama nadležnih službi, atmosfere ratnoga stanja“, navodi Udruženje u saopštenju.

Zabranom korišćenja petardi Hrvatska će se pridružiti Austriji, Estoniji, Finskoj, Nemačkoj, Irskoj, Litvaniji, Holandiji, Sloveniji, Švedskoj i Švicarskoj koje su takve odluke donele prethodnih godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar