U Mostaru ubijen Marko Radić, osudjen za ratne zločine u logoru Vojno

U Mostaru je večeras ubijen Marko Radić, pravosnažno osudjen za ratne zločine u logoru „Vojno“ tokom rata u BiH.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Ljudevit Marić rekao je novinarima da policija traga za ubicom koji bi uskoro trebalo da bude uhapšen.

„U 18.45 u ulici Brune Bušića, u blizni sedišta MUP-a HNK dogodilo se ranjavanje sa smrtnim posledicama muškarca M.R. iz Mostara“, kazao je novinarima Marić.

Radić je 2011. godine u BiH pravosnažno osudjen na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u zloglasnom logoru „Vojno“ kod Mostara.

Iz zatvora je trebalo da izadje tek 2027. godine, ali je u obnovljenom postupku pred Županijskim sudom u Zagrebu, presuda doneta u BiH preinačena u kaznu od 12 i po godina, pa je Radić izašao na slobodu.

Mediji u BiH su objavili da je logor „Vojno“ bio jedan od najstrašnijih u logorskom sistemu tzv. Herceg-Bosne, a da je u njemu Radić bio „gospodar života i smrti“.

Navodi se da je kroz logor prošlo oko 800 osoba, a da je bio specifičan jer je u njemu bilo zatočeno, i na razne načine mučeno, oko 80 žena i dece.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.