U trendu

U Nikšiću Beogradjanin uhapšen zbog izazivanja mržnje

Crnogorska policija je danas saopštila da je uhapsila A.M. (22) iz Beograda, zbog sumnje da je izvršio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje objavljivanjem na društvenoj mreži Fejsbuk „neprimjerene“ fotografije i sadržaja u vezi sa spomenikom narodnom heroju Ljubu Čupiću u Nikšiću.

A.M, s boravištem u Nikšiću, sporni sadržaj je objavio 20. oktobra na „Fejsbuku“ čime je, navela je policija, „izazvao uznemirenje građana Nikšića“.

Policija u saopštenju nije opisala sadržaj zbog kojeg je A.M. osumnjičen i uhapšen, ali su pojedini podgorički portali objavili fotografiju objave na kojoj je mladić uperio dva prsta u spomenik Čupiću, kao da puca u bistu narodnog heroja.

„Ubili smo te jednom, ubićemo te opet. Ubijaćemo vas opet i opet, sve dok se srpske zemlje i srspki narod ne oslobode vašeg đavoljeg duha i otrova komunizma“, piše u opisu te fotografije na Fejsbuku.

Ljubo Čupić je 1942. zarobljen u Nikšiću u borbi protiv Italijana i četnika i streljan. Njegov pobednički osmeh na gubilištu, s rukama vezanim lisicama, ovekovečio je fotoapart italijanskog majora Karla Ravniča. Ta fotografija je obišla svet simbolizijući antifašizam.

Spomenik Čupiću je podignut 2018. godine na centralnom, gradskom trgu u Nikšiću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.