U trendu

U Severnoj Makedoniji štrajk zaposlenih u javnom sektoru zbog spora o platama

SKOPLJE – U Severnoj Makedoniji je danas održan štrajk zaposlenih u javnom sektoru zbog spora o platama između sindikata i vlade te zemlje.

U centru glavnog grada Skoplja demonstranti su ostavili 120 praznih stolica ispred parlamenta, što odgovara broju poslanika u zemlji, a 24-časovni neprekidni štrajkovi pokrenuti su zbog toga što parlamentarni odbor za budžet nije usvojio zahtev sindikata da se povećaju plate zaposlenih u javnom sektoru, prenosi Rojters.

U štrajku učestvuju policijska udruženja, zdravstveni radnici, opštinski službenici i drugi, poštujući zakonski minimum rada.

Nacionalna federacija sindikata (ŠM) zahteva povećanje plata za radnike u javnom sektoru nakon što je inflacija rasla devet meseci zaredom i u maju dostigla 14-godišnji maksimum od 11,9 odsto, navodi britanska agencija.

Prosečna mesečna plata u Severnoj Makedoniji je oko 480 evra.

„Taj novac nam je potreban zbog dvocifrene inflacije, cenovnih šokova i najavljene energetske krize“, izjavio je lider S SM Darko Dimovski, prenosi Rojters.

Vlada Severne Makedonije je saopštila da traži „sistemsko, ali ne i ad hok rešenje“ za rešavanje krize koja je nastala zbog rasta troškova života, navodi britanska agencija.

Severna Makedonija, sa populacijom od oko 1,8 miliona ljudi, ima više od 130.000 zaposlenih u državnoj administraciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar