U trendu

U Trebinju niče najveća solarna elektrana na Balkanu

TREBINJE – Na području Trebinja bi trebalo da bude izgrađena solarna fotonaponska elektrana „Trebinje 1“, a kako je najavljeno prilikom potpisivanja koncesionog ugovora u pitanju je „najveća solarna elektrana na Balkanu“.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, generalni direktor “Elektroprivrede” Republike Srpske Luka Petrović i izvršni direktor za investicije i razvoj MH ”ERS” Jovica Vlatković su u poneđeljak potpisali ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarne elektrane na području Trebinja.

U narednih šest meseci bi trebalo da počne gradnja elektrane, a završetak se očekuje 24 meseca posle.

Snaga elektrane je procenjena na 72,92 megavata, godišnja proizvodnja je procenjena na oko 100 GWh, a okvirna vrednost gradnje je 100.750.000 konvertibilnih maraka, prenosi portal Klix.ba

Koncesija za izgradnju solarne elektrane Trebinje 1 je dodeljena Elektroprivredi Republike Srpske, matičnom preduzeću Trebinje i to na 50 godina, što znači da će grad imati finansijsku korist u periodu trajanja koncesije.

Solarna elektrana će, najavljeno je, zapošljavati i određen broj ljudi, jer će morati da se napravi sistem održavanja.

Entitetski, resorni ministar Petar Đokić je prilikom potpisivanja ugovora o koncesiji kazao da je Ministarstvo energetike i rudarstva izradilo strategiju kojom je planirano da se u Republici Srpskoj do 2035. godine izgradi mnoštvo energetskih objekata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.