U trendu

U utorak nastavak sednice Sobranja Makedonije

Predsedavajući Sobranja Makedonije Trajko Veljanovski zakazao je za utorak 21. mart koordinacioni sastanak za utvrdjivanje predloga za sastav Komisije za imenovanje i izbore, koji će poslužiti kao osnov za zakazivanje nastavka parlamentarne sednice.

Takva odluka Veljanovskog usledila je nakon inicijative za sazivanje Sobranja, koju je podnela nova parlamentarna većina od 67 poslanika SDSM Zorana Zaeva i tri albanske partije, DUI, Besa i Alijansa za Albance.

Na koordinaciji bi parlamentarne stranke trebalo da se dogovore oko članova Komisije koja formalno predlaže predsednika parlamenta, ali prema informacijama, postoji neslaganje VMRO DPMNE i SDSM koliko bi koja stranka trebalo da dobije članova. Takve sednice mogu da traju danima.

Podnoseći inicijativu za nastavak sednice koja je prekinuta odmah nakon verifikacije mandatara, generalni sekretar SDSM Oliver Spasovski je istakao da je taj zahtev podržan sa 67 potpisa poslanika SDSM-a i novih partnera te stranke – albanskih partija Demokratska unija za integraciju (DUI), Besa i Alijansa za Albance, što je većina u parlamentu sa 120 mesta.

„Prvi korak novog Sobranja je izbor predsednika parlamenta koji će da ukloni i poslednji nerazumni agrument (predsednika Makedonije Djordja) Ivanova, koji je dužan da dodeli mandate za sastav nove vlade predsedniku SDSM-a Zoranu Zaevu“, rekao je Spasovski.

Lider SDSM Zoran Zaev je danas rekao da kao mandatar, ukoliko dobije mandat za formiranje vlade, neće dozvoliti da se za pregovore o vladi potroši svih 20 zakonskih dana i da će se potruditi da te rokove skrati što je više moguće.

„Želeo bih da 20, 21. ili 22. marta, čak i ranije, Makedonija dobije novu vladu“, odgovorio je Zaev na pitanje da li ostaje pri očekivanju da će do 24. marta formirati vladu.

Zaev je napomenuo da to ne zavisi samo od njega, već prvo mora da se zakaže sednica Sobranja, da se izabere novi predsednik koji će u ime nove parlamentarne većine zatražiti mandat od predsednika Makedonije Djordja Ivanova, kao i njegove odluke kada će dati madat.

Prema medijskim navodima, mesto predsednika Sobranja bi trebalo da pripadne najvećoj albanskoj stranci DUI, a spekuliše se da bi to mogao biti bivši ministar odbrane i dugogodišnji poslanik Talat Džaferi. Iz DUI kažu da žele mesto predsednika Sobranja, ali da još nisu razmatrali koga bi predložili.

Stranka VMRO DPMNE koja pojedinačno ima najviše poslanika, 51, i čiji je Veljanovski funcioner, ranije je najavila da neće ometati rad Sobranja, kao i da je moguće da i ta partija predloži kandidata za predsednika parlamenta.

Sednica novog saziva makedonske skupštine prekinuta je odmah posle verifikacije mandata 30. decembra, jer nije postojala parlamentarna većina.

Komplikovana politička situacija je dodatno zaoštrena kada je pre dve sedmice predsednik Ivanov odbio da dodeli mandat za formiranje vlade, iako je SDSM formirao parlamentarnu većinu s DUI, Besom i Alijansom za Albance.

Ivanov je 1. marta odbio, a 13. potvrdio, da ne želi da dodeli mandat Zaevu, tvrdeći da je Zaev prihvatio platformu albanskih stranaka koja prema tumačenju Ivanova, dovodi u pitanje temeljne državne interese Makedonije, što su Zaev i albanske stranke odbacili kao neosnovano.

Brojni predstavnici EU, SAD, NATO, Nemačke i Velike Britanije su tražili od Ivanova da mandat dodeli Zaevu, jer je to dužan po Ustavu Makedonije i po demokratskom principu da poslanička većina formira vladu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar