U trendu

U više gradova Crne Gore i danas litije i molebani

PODGORICA – U više crnogorskih gradova i danas su održane litije i molebani u znak protesta zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Više hiljada Pljevljaka prisustvovalo je molebanu koji je služio vladika Mileševske eparhije Atanasije u crkvi Svete Petke u Pljevljima, a potom je litija prošla ulicama grada, prenose Vijesti.

U saopštenju Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja, koje je pročitano na raskrsnici kod zgrade opštine, ocenjeno je da je crnogorska vlada donošenjem zakona protiv, kako se navodi, Srpske pravoslavne crkve „iskopala duboku jamu u koju će se jednog dana sa sve ministrima i drugim velikodostojnicima koji vrše vlast u ovoj državi, strovaliti i urušiti na putu bez povratka“.

U litiji koja je prošla budvanskim ulicama, od starogradske crkve Svete Trojice do crkve Svete Petke, takođe je učestvovalo više hiljada ljudi, a moleban je služilo sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske.

U litiji je bio i predsednik opštine Marko Carević.

Noseći trobojku na kojoj je pisalo „Budva“, okupljeni su uzvikivali: „Milo, lopove, ne damo svetinje“.

Veliki broj građana, kako prenose Vijesti, prisustvovao je litiji u Baru, a okupljeni su tokom šetnje gradskim ulicama uzvikivali: „Ne damo svetinje“.

Oko 2.000 Kolašinaca ucestovalo je u litiji, koju je predvodilo sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske, a kojoj je prethodio moleban u crkvi Svetog Dimitrija.

U Plužinama je u crkvi Svetog Jovana Krstitelja služen moleban, a ulicama varoši je nakon molebana prošla litija koju si predvodili iguman Pivskog manastira, Jeftimije Škuletić, i plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović, u pratnji velikog broja vernika.

(Tanjug)

Napišite komentar