U trendu

Umro istoričar Ivo Banac

Hrvatski istoričar, političar i pisac Ivo Banac umro je danas nakon teške bolesti, u 74. godini, objavila je Hina.

Banac je bio profesor emeritus Univerziteta Jejl, ministar za zaštitu okoline i prostornog uredjenja 2003, predsednik Liberalne stranke (2003–2004) i poslanik u Hrvatskom saboru (2004–2007).

Rodjen je 1947. u Dubrovniku. Studirao je na Univerzitetu Fordham u Njujorku, a magistrirao i doktorirao na Univerzitetu Standford.

Predavao je na Univerzitetu Stanford, na Državnom univerzitetu San Francisca, na Jejlu, na Srednjoevropskom univerzitetu gde je vodio Institut za jugoistočnu Evropu. Od 2008. redovni je profesor istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu.

Autor je i urednik niza knjiga, članaka i recenzija, a medju najznačajnijima su monografija Nacionalno pitanje u Jugoslaviji: Poreklo, istorija, politika i studija Sa Staljinom protiv Tita: Informbirovski rascepi u jugoslovenskom komunističkom pokretu.

Banac je bio i kopredsednik Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska i član predsedništva i predsednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava.

Bio je i urednik više naučnih časopisa, dopisni član Hrvatske akademije nauka i umetnosti (HAZU). Počasni je gradjanin Sarajeva od 2004. godine. Poslednjih deset godina držao je Letnju školu Univerziteta Jejl u Dubrovniku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.