U trendu

URA će glasati za novu rezoluciju o Srebrenici

PODGORICA – Građanski pokret URA Dritana Abazovića glasaće u parlamentu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Poslanica tog pokreta Božena Jelušić je rekla da je to obaveza tog pokreta.

„Naravno da ćemo glasati za. Još me svrbi ruka od Zakona o slobodi veroispovesti jer je izglasan preko noći. Drugi put je izglasan danju i to je bolje“, navela je Jelušić.

Predlog nove rezolucije o Srebrenici parlamentu je podnela grupa poslanika među kojima su prpadnici opozicione Bošnjačke stranke, DPS-a i SDP-a, koje su bile na vlasti u proteklih 30 godina.

Predlogom rezolucije se traži „najoštrija osuda genocida u Srebrenici“, potvrda da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata u kojem je, kako se navodi, preko 8.000 civila bošnjacke nacionalnosti.

Predlogom rezolucije, koji je objavljen na zvaničnom skupštinskom portalu, traži se zabrana javnog negiranja „postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici“.

Zatim da se 11. juli proglasi „Danom sećanja na žrtve Srebrenice“, rešenost države Crne Gore, punopravne članice NATO alijanse, da „afirmise vrednosti mira i stabilnosti“.

Nadležne institucije se pozivaju na „sprovodenje istraga i procesuiranja optuzenih za genocid u Srebrenici, ratne zlodine i zlocine protiv covecnosti i izražava saosećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i poziva sve susedne drzave da nastave da obezbeduju pravdu i dugorocnu podrsku preživelima.

U obrazloženju za donošenje nove rezolucije se navodi da za to postoji ustavni osnov, a kao razlozi da njeno donošenje navode se pravosnažne presude Haskog tribunala i Medunarodnog suda pravde.

Crna Gora je, inače, još 2009. usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije EP o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom gradu, ali se u tom tekstu nigde ne spominje genocid niti kažnjavanje negiranja genocida.

Predlog nove rezolucije o Srebrenici je 43. od 44 tačaka dnevnog reda parlamenta koji je u zasedanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.