U trendu

Uskok istražuje grupu za utaju 3,5 miliona evra

ZAGREB – Uskok je pokrenuo istragu protiv 27 osoba, među kojima je jedan karlovački policajac, kao i protiv sedam preduzeća, tereteći ih da su u posljednje tri godine neosnovanim umanjenjem poreske obveze za prodata lična vozila oštetili državni budžet za najmanje 26,2 miliona kuna (oko 3.5 miliona evra).

Uskok sumnja da su zločinačko udruženje od 1. januara 2017. do 21. novembra u Karlovcu, Zagrebu, Jastrebarskom i drugim mestima u Hrvatskoj organizovala dvojica poslovođa više trgovačkih društava, koji su okupili druge odgovorne osobe i poslovođa preduzeća.

Njima se na teret stavlja da su nakon nabavke vozila od dobavljača, preduzeća obveznika PDV iz Nemačke i drugih članica EU, namijenjenih prodaji u Hrvatskoj iskoristili više preduzeća, lažno prikazujući da su ta vozila prodata preduzećima koja su ih prodavala krajnjim kupcima na domaćem tržištu.

Zatim su, protivno Zakonu o porezu na dodanu vrednost i Pravilniku o porezu na dodanu vrednost, u prijavama PDV neosnovano umanjivali poreske obveze, prenosi Hina.

Uskok sumnja da su preduzeća time neosnovano umanjile obvezu PDV-a prema državnom budžetu, odnosno nisu prijavile ni platile PDV.

Prva dvojica osumnjičenih su zatim, posredstvom četvorice okrivljenih, sa računa više preduzeća podigli najmanje 17,9 miliona kuna koje su podelili s ostalim okrivljenima, oštetivši budžet za najmanje 26,2 miliona kuna.

Istragom je obuhvaćen i karlovački policajac raspoređen na mestu višeg upravnog referenta u Odeljenju za upravne poslove koji je na zahtev osumnjičenih od marta iz Informacijonog sistema MUP pribavljao hrvatske lične isprave pogodne za izradu neverodostojnih dokumenata.

Uskok, koji je istragu pokrenuo na osnovu krivične prijave sektora za finansijske istrage Ministarstva finansija i krivičnih prijava Policijskog nacionalnog Uskoka, osumnjičene tereti za zločinačko udruživanje, utaju poreza ili carine, pomaganje u tim nedelima, zlouporabu položaja i ovlašćenja i podsticanje na te zloupotrebe, pomaganja u falsifikovanju isprava i primanja i davanja mita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar