U trendu

Usložnjava se migrantska kriza u BiH

SARAJEVO – Migrantska kriza koja u BiH traje danima usložnjava se, nakon što je Savet ministara zatražio njihovo zbrinjavanje u kampu Bira u Bihaću, a gradonačelnik Šuhret Fazlić odbija da tu odluku sprovede i smatra da je glupa.

U međuvremenu, prema saznanjima sarajevke N1, najviši zvaničnici EU najavili su za danas razgovor sa predstavnicima vlasti BiH na tu temu.

Ministarstvo bezbednosti BiH očekuje sprovođenje odluke Saveta ministara BiH donete na telefonsko sednici i hitno rešavanje smeštaja migranata iz Lipe, kampa koji su prošle nedelje zapalili.

Iz tog resora je poručeno da će bilo kakve opstrukcije dodatno pogoršati situaciju.

Ministarstvo, kako je saopšteno, očekuje da će pitanje smeštaja migranata biti veoma brzo rešeno.

„Naglašavamo da se radi o hitnom i privremenom zbrinjavanju migranta tokom zimskih meseci, dok se prihvatni centar Lipa ne izgradi i opremi za dugotrajniji boravak“, navedeno je u saopštenju iz resora bezbednosti.

Oko 900 migranata je proslu noć provelo pod vedrim nebom, zbog izostanka volje da se vlasti u BiH na različitim nivoima dogovore.

Suština problema je protivljenje najuticajije bošnjačke SDA Bakira Izetbegovića da migranti budu smeštani u sredinama sa većinskim bošnjačkim stanovništvom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.