U trendu

Ustavni sud BiH odložio razmatranje apelacije Komšića i Džaferovića protiv Šmita

 Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je odlučio da će o amandmanima koje je visoki predstavnik Kristijan Šmit nametnuo na Ustav i Izborni zakon BiH, razmatrati na nekoj od naredenih plenarnih sednica.
Apelaciju Ustavnom sudu da razmotri ustavnost nametnutih Šmitovih odluka ranije su podneli članovi Predsedništva BiH u prethodnom sazivu Željko Komšić (DF) i Šefik Džaferović (SDA).

Član Komšićevog kabineta Slaven Kovačević ocenio je da je odluka Ustavnog suda BiH trebalo da bude pozitivna, ali da sve ukazuje na, kako je naveo, „odredjene pritiske na sudije“.

„Sumnjamo da se ovde radi o različitim pritiscima, bilo da se radi o političkoj ili pravnoj prirodi. Ovo je jako jednostavna materija i čudno je da se Ustavni sud BiH ovako ponaša“, rekao je Kovačević za regionalnu N1 televiziju.

Ustavni sud BiH, dodao je Kovačević, može da se bavi i odlukama visokih predstavnika, što potvrdjuje nekoliko ranijih odluka ovog suda.

U zahtevu za ocenu ustavnosti Komšić i Džaferović su naveli da u Šmitovoj odluci postoje diskriminatorske odredbe u odnosu na pipadnike „ostalih“ naroda, jer se u rukovodstva Federacije BiH isključivo biraju pripadnici konstitutivnih naroda.

„Visoki predstavnik je svojom nametnutom odlukom zadržao ovo stanje koje je Ustavni sud proglasio neustavnim. Nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH je krivično delo“, pojasnio je Kovačević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.