U trendu

Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini

SARAJEVO – Ustavni sud BiH utvrdio je danas da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS jer je to, kako je naveo, nadležnost BiH.

Ustavni sud je stavio van pravne snage Zakon o nepokretnoj imovini RS.

Sud je na današnjoj sednici ponovio stav iz ranijih odluka o tome da je, kako bi se rešilo to pitanje, formirana Komisija za državnu imovinu, prenosi Srna.

Ustavni sud je konstatovao da to pitanje još nije rešeno i da postoji hitnost i obaveza da BiH to pitanje reši što je pre moguće, navodi se u saopštenju Ustavnog suda.

Zahtev za ocenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske podnelo je šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Zahtev su podneli članovi Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Bakir Izetbegović, Amir Fazlić, Denis Bećirović, Asim Sarajlić, Munib Jusufović i delegat hrvatskog kluba Zlatko Miletić.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. februara Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebao da stupi na snagu 13. aprila, ali ga je visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit dan ranije suspendovao i doneo odluku o njegovom nesprovođenju dok Ustavni sud BiH ne donese stav o tom pitanju.

Zvaničnici RS smatraju da je imovina Srpske ona koja se nalazi na njenoj teritoriji, a da institucije na nivou BiH mogu da je koriste ukoliko za to ima potrebe, jer je tako navedeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu, odnosno Ustavu BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.