U trendu

Ustavni sud Makedonije omogućio odlaganje izbora

Ustavni sud Makedonije je danas prihvatio inicijativu kojom se, kao protivustavna, osporava odluka Skupštine Makedonije o samoraspuštanju.

Taj sud je doneo privremenu meru koja je otvorila mogućnost za sazivanje sednice rapuštenog parlamenta na kojoj bi bili odloženi izbori zakazani za 5. jun. Učešće na tim izborima je najavila samo jedna stranka, vladajuća VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Prethodno je predsednik Sobranja Makedonije, Trajko Veljanovski odbijao da sazove parlament, istićući da to može uraditi samo ako Ustavni sud ukine odluku o samoraspuštanju.

Inicijativu za ukidanje te skupštinske odluke podneo je poslanik Demokratske unije za integracije (DUI) koja je u vladi sa VMRO DPMNE, Talat Džafer. Prema DUI, time se otvora mogućnost da se parlament ponovo sastane, da odloži izbore i da nadje način da bude ukinuta odluka predsednmikia Makedonije Djordja Ivanova o aboliciji političara.

To su dva uslova koje je najveća opziciona stranka, Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva, postavila za nastavak pregovora o rešavanju dvogodišnje poltičke krize.  

Na sednici Ustavnog suda predsednica Elena Goševa je rekla da će napraviti presedan i prihvatiti inicijativu DUI za preispitivanje ustavnosti odluke o raspuštanju Sobranja, zbog „stanja u državi i krize za koju još nema rešenja“.

Sledbenici „Šarene revolucije“ koji više od mesec dana protestuju u gradovima Makedonije i traže odlaganje izbora i ukidanje abolicije političara, jutros su pre početka sednice Ustavnog suda „obojili“ njegov ulaz i na zgradi ispisali nekoliko parola medju kojima i „Protestujem“.

Taj postupak demonstranata pedsednica Ustavnog sua Elena Goševa je ocenila kao „pritisak i atak na Sud“.

„Ovaj sud nikada nije doživeo ovakav pritisak. Ustavni sud će nastaviti da radi“, rekla je Goševa na početku sednice o inicijativi DUI.

Ustavni sud se u februaru proglasio nenadležnim za dve slične incijative kojima je traženo da se odloženo samoraspuštanje Sobranja proglasi neustavnim.

Sobranje Makedonije se raspustilo da bi vanredni parlamentarni izbori bili 5. juna. Izborne liste za te izbore podnela je samo vladajuća VMRO DPMNE, a izbore bojkotuju preostale tri stranke potpisnice Pržinskog dogovra o rešavanju političke krize.

Namera vlasti da održi izbore na kojima učestvuje samo jedna stranka, izazvala je negodovanje većine gradjana, a Evropska unija i SAD su najavili da neće priznati vladu koja bi bila izabrana na takvim izborima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.