U trendu

Varga: EU saslušanje osvetnička kampanja promigrantskih snaga

BRISEL – Mađarska ministarka pravde Džudit Varga izjavila je danas da je ministarsko saslušanje EU u istrazi o Mađarskoj danas u Briselu bilo još jedna faza u „osvetničkoj kampanji promigrantskih snaga“.

Ona je dodala da je mađarska meta „lova na veštice“ već godinu dana zbog insistiranja na odbijanju migranata.

„Mađarska vlada je učinila veliki korak napred u odbrani zemlje“, rekla je Varga.
Ona je navela da je mađarska delegacija na današnjem saslušanju odbacila svaku optužbu i lažnu tvrdnju.

„Razjasnili smo sva pravna pitanja. Odbacili smo dvostruke standarde i još jednom skrenuli pažnju na činjenicu da rezolucija koja se priprema sama po sebi predstavlja kršenje vladavine prava“, istakla je Varga.

Ministri Evropske unije kritikovali su danas mađarskog premijera Viktora Orbana zbog proširenja restrikcija medijima, sudijama, profesorima, manjinama i grupama za zaštitu prava, što je razlog za zabrinutost zbog slabljenja demokratije u Mađarskoj.

Godinu dana nakon što je Evropski parlament saopštio da Orbanovi potezi donose „jasan rizik od ozbiljnog kršenja suštinskih vrednosti EU“, ministri su u Briselu održali prvo zvanično saslušanje o Mađarskoj.

Današnje saslušanje održano je u okviru istrage o nepoštovanju vladavine prava u Mađarskoj, a što bi moglo da dovedo do suspenzije njenog prava glasa u Evropskoj uniji, ukoliko sesveostale zemlje saglase.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)