U trendu

Varheji:Borba protiv korupcije u Crnoj Gori ključni cilj

PODGORICA/BRISEL – Borba protiv korupcije ključni je cilj pocesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, izjavio je evropski komesar za pregovore o pridruživanju Oliver Varheji i dodao da Evropska komisija pažljivo prati napredak te zemje u oblasti vladavine prava.

U odgovoru na pitanje u Evropskom parlamentu o malteškim investicijama u Crnoj Gori i optužbama da je u tim poslovima bilo korupcije, on je rekao da se očekuje da će Crna Gora uspostaviti evidenciju efikasnih i konkretnih istraga, krivičnih gonjenja i osuda u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala.

„Evropska komisija pažljivo prati napredak Crne Gore u ovim oblastima, uključujući i kroz izveštaje o proširenju EU, koji je Evropska komisija usvojila 6. oktobra 2020. godine, i očekuje da će svi navodi o korupciji dobiti verodostojne, nezavisne i efikasne institucionalne odgovore“, rekao je Varhelji, prenosi Dan.

Vladavina prava je, kazao je evropski zvaničnik, jedna od osnovnih vrednosti EU i presudni element procesa pristupanja, koji određuje ukupan tempo pregovora Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.