U trendu

Varheji u Skoplju: Integracija Zapadnog Balkana u EU se nastavlja, radićemo još snažnije

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas u Skoplju da će integracija Zapadnog Balkana u EU biti nastavljena i da će Evropska komisija raditi još snažnije na ostvarenju tog cilja.

„Imam dobre vesti za integraciju Zapadnog Balkana. Ona će biti nastavljena i radićemo još snažnije da to ostvarimo. Proširenje je prioritet za novu Evropsku komisiju. Moramo da ubrzamo procese i da stavimo dinamiku u njih, ali istovremeno i da učinimo da budu sigurniji i verodostojniji za sve nas, i za region i za zemlje članice“, rekao je Varheji na konferenciji za novinare s premijerom Severne Makedonije Oliverom Spasovskim.

Varheji je kazao da Evropska komisija ostaje pri oceni da su Severna Makedonija i Albanija spremne za početak pristupnih pregovora i da očekuje da odluku o njihovom otvaranju zemlje članice donesu pred majski Samit EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu.

„Moramo da radimo na osnovu procene da su Severna Makedonija i Albanija spremne za početak pregovora. Nema promena u tom stavu i držaćemo se prve procene da moraju da počnu pristupni pregovori sa ove dve zemlje. To znači da treba da imamo pozitivnu odluku Saveta za otvaranje pristupnih pregovora pre Samita u Zagrebu“, rekao je evrokomesar za proširenje.

Varheji je naveo da je time što je izabrao Skoplje za prvu posetu izvan EU želeo da pošalje poruku da je Severna Makedonija već učinila mnogo na putu ka EU, postizanjem istorijskog Prespanskog dogovora kojim je rešen njen višedecenijski spor sa susednom Grčkom.

On je kazao da je donošenje novog zakona o tužilaštvu, o kojem vlast i opozicija ne mogu da se dogovore gotovo godinu dana, prioritet reformskog plana za Severnu Makedoniju, preneli su lokalni mediji.

„Očekujemo da parlament donese taj zakon pre vanrednih izbora u aprilu“, naveo je Varheji.

Parlament Severne Makedonije biće raspušten 12. februara zbog vanrednih parlamentarnih izbora, planiranih za 12. april, a donošenje novog zakona o tužilaštvu Varheji je pomenuo u kontekstu mini izveštaja za Severnu Makedoniju koji Evropska komisija planira da objavi u februaru.

Varheji je rekao da za Skoplje ključna ostaje primena Prespanskog dogovora sa Grčkom i Dogovora o prijateljstvu sa Bugarskom, bez obzira na to ko će voditi buduću severnomakedonsku vladu.

Tehnički premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski rekao je da je Varheji najavio da će Evropska komisija do kraja meseca izaći s predlogom nove metodologije za pristupne pregovore.

Francuska je u oktobru blokirala davanje datuma za početak pregovora sa Skopljem i Tiranom, uz obrazloženje da je pre toga potrebno temeljno izmeniti metodologiju pregovora o članstvu jer je sadašnja neefikasna.

Pre sastanka sa Spasovskim, Varheji se danas sreo s predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a najavljeni su njegovi susreti sa predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem i liderima vladajuće stranke SDSM i najveće opozicione partije VMRO-DPMNE, Zoranom Zaevom i Hristijanom Mickoskim.

Varheji sutra iz Skoplja ide u Tiranu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar