U trendu

Varhelji: Crna Gora i Srbija treba da imaju dobre odnose

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je danas da Crna Gora i Srbija treba da imaju dobre odnose, te da „nikada ne bi ohrabrio“ neku zemlju Zapadnog Balkana sa se meša u unutrašnje odnose druge države.

Varhelji je to saopštio novinarima u Podgorici, odgovarajući na pitanje „kako komentariše mešanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore i da li je to prihvatljivo za EK“.

On je o odnosima dvije države govorio i u kontekstu proterivanja ambasadora Srbije Vladimira Božovića u Crnoj Gori i na interesovanje novinara pojasnio nedavno saopšteni stav da bi zvanična Podgorica trebalo da povuče tu odluku, nakon što je to uradio Beograd.

Evropski komesar je naveo da je takva njegova izjava saopštena u cilju „smirivanja tenzija“, jer je, proglašenje ambasadora nepoželjnom osobom, „jedan od najoštrijih poteza u diplomatiji“.

„Moramo imati dobre susedske odnose. To sam rekao na osnovu potrebe da se smire, a ne da eskaliraju tenzije“, pojasnio je Varhelji svoj stav o reciprocitetu i povlačenju odluke Podgorice u vezi sa proglašenjem Božovića nepoželjnim.

Crna Gora je u novembru prošle godine proglasila Božovića personom non grata, nakon čega je Beograd uzvratio recipročnom merom i identično uradio sa crnogorskim ambasadorom Tarzanom Miloševićem. Srbija je ubrzo nakon toga povukla odluku o proterivanju Miloševića, ali je tadašnja vlast u Podgorici ostala pri stavu da se Božović „u kontinuitetu mešao u unutrašnje stvari Crne Gore“ i da neće povući odluku.

Evropski komesar je tada reagovao uz stav da bi Podgorica trebalo povuče odluku o proterivanju.

Varhelji boravi u jednodnevnoj posjeti Crnoj Gori, u okviru balkanske turneje povodim dopremanja prvih od 42.000 doza vakcina Fajzer-Biontek koje će do avgusta biti isporičene Crnoj Gori. On se u Podgorici sastao sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

Odgovarajuči na pitanje novinara Krivokapić je, na zajedničkoj konferenciji za medije, saopštio da je temeljni ugovor koji Crna Gora treba da potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) „u potpunosti usaglašen sa ustavom“.

Konstatovao je da „nijedan ugovor u Crnoj Gori nije zaokupio pažnju“ kao temeljni ugovor.

Najavio je da će taj ugovor biti poznat javnosti čim se usaglasi sa SPC.

„Pitao sam brojne advokate kakva je praksa da neko neku radnu verziju daje na uvid javnosti. Znam da se Crna Gora potpuno oslobodila, ali i u toj slobodi moraju da postoje određena ograničenja, koja su potpuno jasna i proceduralno definisana. Do sada se nikada nije postavljalo pitanje, pa ni ugovor sa kineskom stranom, vezano za autoput nije zaokupljao toliku pažnju javnosti, koliko ovaj ugovor koji je najklasičniji ugovor i ne može da izađe izvan okvira Ustava i zakona“, dodao je Krivokapić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar