U trendu

Varhelji: Ovo je godina Zapadnog Balkana

TIRANA – Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas u Tirani da je ova godina – godina Zapadnog Balkana.

Varhelji je, posle održanog samita lidera Zapadnog Balkana WB6, rekao da će sprovođenje Ekonomskog i investicionog plana u regionu biti početak kraja krize izazvane virusom kovid-19, najavljujući da će investicioni plan u dogovoru sa Evropskom unijom mobilisati trećinu BDP-a regiona, prenosi portal Albanian dejli njuz.

„U region će biti distribuirano 30 milijardi evra. Plan neće funkcionisati ukoliko region ne funkcioniše kao celina“, rekao je Varhelji i istakao da će se to ostvariti jedino ukoliko lideri Zapadnog Balkana sarađuju u stvaraju zajedničkog regionalnog tržišta.

Kako je rekao, sve zemlje regiona kreću se u pravom smeru, u smislu stvaranja tog tržišta i najavio novi samit zemalja Zapadnog Balkana u julu.

„Vidimo prve rezultate koji idu u tom smeru kroz postizanje sporazuma o ukidanju rominga na Zapadnom Balkanu“, rekao je Varhelji opisujući to kao veliko dostignjuće.

Kako je rekao, implementacija tog plana omogućiće prolaz građana kroz države sa ličnom kartom, priznavanje univerzitetskih diploma i ukidanje radnih dozvola.

„Sve ovo omogućiće da saradnja na Zapadnom Balkanu bude u službi građana“, rekao je Varhelji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.