U trendu

Veber o sastanku s Orbanom: Nisu rešeni problemi

BUDIMPEŠTA – Lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber izjavio je danas da, tokom sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, nisu rešeni problemi koji prete da dovedu do izbacivanja Orbanove partije Fides iz EPP-a.

Lider EPP, glavne konzervativne grupe Evropskog parlamenta, nazvao je konstruktivnim njegov današnji sastanak sa Orbanom, ali je rekao da Fides i dalje mora da dokaže članovima EPP da poštuje osnovne vrednosti te grupacije, prenosi Rojters.

Orbanov portparol, Bertalan Havaši, u ponedeljak je rekao da će se na sastanku razgovarati o zahtevu Vebera da se Orbanova nacionalistička partija Fides izvini zbog svoje retorike.

Spor je izbio nakon što je mađarska vlada postavila bilborde koji optužuju Junkera i mađarsko-američkog milijardera Džordža Soroša da planiranju da unište evropsku civilizaciju putem imigracije.

Veber je zatražio izvinjenje strankama članicama EPP-a, hitno i trajno okončanje Orbanovih anti-EU kampanja i obnovljenu podršku vlade da Centralnu Evropski univerzitet (CEU) koji je osnovao Soroš ostane u Budimpešti.

Šef kabineta premijera Mađarske Viktora Orbana, Đerđ Guljaš, ranije je rekao da će Mađarska zameniti plakate sa anti briselskom kampanjom, zbog kojih bi vladajuća Fides partija mogla da bude izbačena iz Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu.

EPP je najveća grupa u Evropskom parlamentu, a ako tako ostane nakon izbora u maju, Veber će biti njihov kandidat za naslednika Žan-Kloda Junkera na čelu Evropske komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar