Veliki problemi oko Pelješkog mosta: Grci podneli tužbu

ZAGREB – Grčka kompanija Avaks (Avax) podnela je tužbu Visokom upravnom sudu (VUS) Hrvatske protiv rešenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabavke, kojim je poništena odluka Hrvatskih cesta (HC) da gradnju pristupnih puteva Pelješkom mostu dodeli tom preduzeću.

Iz VUS-u su potvrdili za Poslovni dnevnik da su primili tužbu Avaksa, dodajući da se odluka u upravnom sporu mora doneti u roku od 30 dana od dana podnošenja tužbe.

To znači da bi odluka trebalo da bude doneta najkasnije do 16. juna, navodi Poslovni uz ocenu da je s ovom tužbom tender za gradnju pristupnih puteva mostu dobio novi zaplet.

Ponude na tenderu otvorene su još lani u junu, ali su Hrvatske ceste odluku o izboru donele tek krajem februara ove godine.

„Na odluku da Avaksu dodele posao procenjen na 482 miliona kuna (64,9 miliona evra) žalili su se austrijski Štrabag i grčki Aktor. Grčka žalba je odbijena. Štrabag je u svojoj žalbi naveo da su Hrvatske ceste trebale da isključe Avaks zbog učestvovanja te firme u kartelskom sporazumu u Grčkoj“, podseća se u tekstu.

Iz Hrvatskih cesta su odgovorili da nisu utvrdili profesionalni propust Avaksa jer nisu imali dokaza, te da je propust i bio utvrđen to ne bi imalo uticaja jer je grčka kompanija sprovela mere samokorigovanja i platila kaznu za kartelski sporazum, piše Poslovni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.