U trendu

Velikoalbanski sentiment: Tači i Rama bi da pritiskaju Brisel

Izjave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o ujedinjenju Albanije i Kosova su instrument za pritisak na Evropsku uniju da ne napušta region, ocenjuje nemački analitičar Bodo Veber.

„U pitanju je “velikoalbanski“ sentiment i pokušaj Rame i Tačija da utiču na Brisel da se EU slučajno ne bi povukla iz regiona, budući da je zaokupljena sopstvenim problemima i unutrašnjom krizom. To je poruka njima“, rekao je Veber za današnji „Srpski Telegraf“.

Tirana i Priština, kako je naveo, očigledno na taj način žele da pokažu privrženost Evropskoj uniji i Zapadu.

Veber ne veruje da ovakve izjave imaju podršku nekih velikih sila, poput Amerike ili Velike Britanije, napominjući da se još uvek ne zna šta se može očekivati od novog američkog predsednika Donalda Trampa, dok se s druge strane EU suočava s problemima.

Prema njegovim rečima, formiranje vojske Kosova, naoružavanje, najava ujedinjenja – samo je pokušaj zaoštravanja tenzija.

„Dakle, Ramin preteći scenario o tome šta bi se moglo desiti je samo poruka Briselu. Mislim da ne postoji tolika nestabilnost, kao što se želi predstaviti“, rekao je Veber.

Komentarišući reakciju Brisela na ove izjave, Veber kaže da je EU reagovala u svom uobičajenom diplomatskom maniru te da je poruka bila nešto opreznija verovatno zato što želi da spusti tenzije.

„Međutim, ukoliko bude potrebe i ako zaista dođe do dodatnog zaoštravanja, siguran sam da će i reakcija Brisela biti oštrija“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.