Vežba u HR: U Zadru se iskrcale i kosovske beznednosne snage

ZADAR – U sklopu međunarodne vojne vježbe „Hitni odgovor 19“, koja se od 10. maja do 6. juna održava na više lokacija u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, danas su u zadarsku luku Gaženica stigla dva desantna broda minopolagača Hrvatske ratne mornarice (HRM) „Krka“ i „Cetina“.

Hina prenosi da se iz brodova „iskrcalo stotinu pripadnika oružanih snaga Republike Albanije i Kosovskih bezbednosnih snaga sa 23 vozila“.

Navodi se da je Davor Alujević, komandant broda DBM-82 „Krka“, rekao da je to „prvi put da se brodovima HRM prevoze albanske i kosovske snage sa mestom ukrcavanja u luci druge savezničke države, odnosno iz albanske luke Drač“.

Hrvatska agencija navodi da će „nakon iskrcavanja u Gaženici, te snage kopnenim putem biti prevezene na vojni poligon ‘Eugen Kvaternik’ kod Slunja“.

Hrvatsko Ministarstvo odbrane juče je saopštilo da je na međunarodnoj vojnoj vežbi „Hitni odgovor 19“ izvršen vazdušni desant američkih snaga na ovaj vojni poligon kod Slunja.

Hina je prenela da je hrvatsko ministarstvo među 1.600 vojnika koji učestvuju u vežbi – iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, SAD, Albanije, Crne Gore, Poljske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Litvanije, Severne Makedonije, BIH, Italije i Nemačke, navelo i „pripadnike oružanih snaga Kosova“.

Navodi se da ovu vežbu planira i vodi Komanda američkih snaga za Evropu (USEUCOM) sa težištem na uvežbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

U ovoj inicijativi, koja nosi naziv i Američko-jadranska povelja, članice su Albanija, Hrvatska, Severna Makedonija, Crna Gora, BiH i SAD, dok je Srbija 2008. godine dobila status posmatrača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.