U trendu

Vijesti:Tri odluke Skupštine CG na Ustavnom sudu

PODGORICA – Šefovi opozicionih klubova u Skupštini Crne Gore i poslanik Genci Nimanbegu podneli su Ustavnom sudu tri predloga za ocenu ustavnosti odluka donesenih na četvrtoj sednici Skupštine Crne Gore, od 29. decembra prošle godine.

Prema pisanju podgoričkih Vijesti, Usavnom sudu su podneti zahtevi za ocenu ustavnosti Odluke o obrazovanju odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, zatim Predloga za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o imenovanju devet članova Državne izborne komisije, kao i Predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o izmenama i dopunama Poslovnika Skupštine.

Iz Ustavnog suda podgoričkom dnevniku je rečeno da predlozi za ocenu ustavnosti znače da oni direktno ulaze na dnevni red, nakon što se izjasni parlament o njima po zahtevu Suda.

Još nije poznato ko će biti sudija izvestilac koji će se obratiti Skupštini, a koja ima mesec dana za izjašnjenje.

Odluke, čiju ustavnost spore poslanici, potpisuje predsednik Skupštine i njih ne može osporiti predsednik države Milo Đukanović, na način na koji je vratio parlamentu sedam zakona usvojenih na istoj sednici među kojima je i izmenjeni Zakon o slobodi veroispovesti.

Za najuticajniju opozicionu DPS su sporne odluke o utvrđivanje kvoruma za tu sednicu parlamenta, kao i verifikovanje mandata poslanici GP URA Suadi Zoronjić.

Naveli su da je za utvrđivanje kvoruma neophodno fizičko prisustvo 41 poslanika, a da je vlast imala samo 40 prisutnih.

Poslanica Demokratskog fronta Maja Vukićević, koja je bila u izolaciji, u radu sednice učestvovala je onlajn.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.