U trendu

Virus Zapadnog Nila stigao u Hrvatsku?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) saopštio je danas da je virusološkom dijagnostikom potvrđeno verovatno postojanje zaraze virusom Zapadnog Nila kod obolele osobe s područja Vukovarsko-sremske županije, koja je hospitalizovana u Kliničkom bolničkom centru Osijek.

Rezultati obrade, kako se navodi, ukazuju na verovatnu infekciju virusom Zapadnog Nila, a radi sigurnosti sprovode se dodatni testovi, ističu u HZJZ-u.

Dodaju kako su u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-sremske županije isplanirali sprovođenje protivepidemioloških mera dezinsekcije prema epidemiološkoj proceni verovatnog mesta zaraze.

Po podacima Evropskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), od početka ove sezone prenosa na području zemalja EU zabeleženo su 54 osobe obolele od groznice Zapadnog Nila.

Groznicu Zapadnog Nila uzrokuje virus koji u prirodi kruži među pticama koje su rezervoar i primarni domaćin, a prenosi se ubodom zaraženog komarca na ljude, kopitare ili druge sisavce kao slučajne domaćine.

Bolest se ne prenosi sa čoveka na čoveka, a pojavljuje se zavisno od sezonske aktivnosti komaraca. Najčešće infekcije prolazi bez ikakvih simptoma, a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, sa pretežno blažim simptomima koji su slični gripu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar