najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Višnja Pavelić: Moj tata protiv Srbije nije imao ništa

Višnja Pavelić, starija kćerka ustaškog zlikovca Ante Pavelića, tvrdi da njen otac nije imao ništa protiv pravoslavaca i da ništa lično nije imao ni protiv Srbije, a nije bio ni protiv Jevreja. Tito nije hteo da ubije Pavelića, tvrdi.

“Katolički fratri su prekrštavali, a tata nije imao ništa protiv pravoslavaca, primao ih je i u vojsku. Lično protiv Srbije nije imao ništa. Crkva je uvek bila protiv tate”, rekla je Višnja Pavelić reditelju hrvatskom reditelju Jakovu Sedlaru u Španiji, koji je snimio dokumentarni film o njoj.

Višnja Pavelić navela je i da poglavar Nezavisne Države Hrvatske, najverniji saveznik Adolfa Hitlera, nije imao ništa ni protiv Jevreja i da je u NDH čak bilo i generala Jevreja.

“Ali, neki su bili u partizanima i to se moralo kontrolisati. Protiv Jevreja moj tata nikada nije imao. Zabranio je i da nose znakove. Ko je bio dobar sa SS-ovcima, Eugen Dido Kvaternik (Pavelićev najbliži saradnik). Poludeo je na kraju”, rekla je Višnja Pavelić.

Ona je navela da je atentat na njenog oca u Buenos Airesu u Argentini organizovala “hrvatska klerikalna struja”, a ne jugoslovenska komunistička obaveštajna služba po naređenju Josipa Broza Tita.

“Titovi komunisti nisu hteli da naprave atentat na mog oca Antu Pavelića. Oni su hteli izručenje. Ali, tu je bilo svega, s Maksom Luburićem (komandant sistema logora i Jasenovca), koji je bio ludak, umno bolestan čovek. On je ubijao ljude. Njega niko nije mogao da kontroliše. Nije tati bilo lako”, rekla je Višnja Pavelić.

Pavelićeva ćerka je dodala da ni kardinal Alojzije Stepinac nije voleo njenog oca.

“Crkva je uvek bila protiv tate. U Vatikanu je masonerija radila protiv Hrvatske. Uostalom, posle su napravili protokol, Tito i njegova žena sedeli su s papom. To su uspeeli napraviti”, kaže Višnja Pavelić.

Višnja Pavelić (91) je umrla prošle godine na katolički Božić, Sedlaru je dozvolila da snimi njihov razgovor pod uslovom da bude objavljen posle njene smrti.

Ona je sama živela u Madridu. Ante Pavelić i njegova supruga imali su troje dece, sina Velimira i kćerke Mirjanu i Višnju.

“Globus” navodi da je istorija izrekla svoj sud o Anti Paveliću i krvavom ustaškom režimu.

“Dva dana nakon što su ustaše umarširale u Zagreb počeo je surovi progon Jevreja i Srba, koji će se u ratnim godinama nastaviti punom žestinom. Tokom rata u ustaškim logorima poput Jasenovca ubijene su hiljade i hiljade ljudi, a licitiranje brojkama je još jedan udarac nevinim žrtvama”, navodi “Globus”.

Zapaljena su i sa zemljom sravnjena brojna srpska sela, Jevreji su nemilosrdno isterani iz svojih kuća i stanova, u NDH su donosili stravične zakone, a Pavelić je veliki deo Hrvatske prepustio Nemcima i Italijanima.

“Kada danas neki ‘NDH nostalgičari’ prizivaju i amnestiraju to vreme progona, smrti i neljudskosti, onda je to više sramota za njih same. Ne ponovilo se, možda je najkraće što se može reći”, prenose hrvatski mediji.

1 komentar
  1. Srdjan G.

    Ma važi! Šta smo mi? Glupi, ludi, neobavešteni? I ulicu da mu sada damo jer je eto bio “dobar”… Da nije tužno, bilo bi smešno. Uz dužno poštovanje prema godinama, sedi, jedan!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike