U trendu

VL: Kako je jedan poslanički mandat u EP urusio Živi zid

ZAGREB – Hrvatska opoziciona stranka Živi zid, koja je prema poslednjim istraživanjima bila u usponu, primer je kako je jedno poslaničko mesto u Evropskm parlamentu, koje su prvi put osvojili na nedavnim izborima, uticalo na njen raspad koji je bio melodramatičan, uz preplitanje ljubavi i mržnje, interesa i papučarenja, laži i video snimaka, prijateljstva i politike, piše Večernji list.

Ovaj zagrebački dnevnik tvrdi da je Živi zid mogao da se spase jedino odustanjem od evroposlaničkog mesta u Briselu.

S druge strane, navodi list, aktuelni potresi u HDZ-u i Živom zidu odvijaju se prema dva potpuno različita modela. HDZ-ovi obračuni su poput onih u bogatoj porodici, u kojoj se sve odvija iza debelih zidova, čuva se reputacija dok god je to moguće, dave se u rukavicama, udarce zadaju ispod stola, noževi sevaju iz potaje, a u javnost neće izaći ništa bitno pre konačnog epiloga.

Nasuprot tome, agonija Živog zida je, navodi se, poput svađe u sirotinjskoj porodici gde nameštaj izleće kroz prozor, ukućani se tuku i vređaju javno, iznoseći prljavi veš i zabava su za ceo komšiluk.

Glavni lik ove političke melodrame je Vladimira Palfi, međimurska „Lejdi Magbet“, koje se svi boje, i koja po Ivanu Pernaru i Branimiru Bunjcu, ispada „apsolutna vladarka Živog zida“, piše list i dodaje da je ona, inače, potpredsednica stranke i članica Glavnog odbora, ali i supruga predsednika.

“To se dogodilo jer je Sinčić prepustio sve odluke svojoj ženi i on više ne odlučuje ni o čemu, Živi zid postao je privatno vlasništvo jedne osobe – Vladimire Palfi”, rekao je Bunjac čija je ambicija, navodi se, da ode u Evroparlament osujećena, a sada mu je i poslanički mandat doveden u pitanje.

Podseća se da je u javnosti rocureo snimak iz „neke kuhinje“ na kojem se potencijalni evrozastupnici deru jedni na druge i unose u lice i viču “nećeš ni sekunde, nikada videti Evropski parlament.”

„Epilog priče je tragikomičan – iako tobože nisu hteli, muž da ide u evropski, a žena u hrvatski parlament. Pernar odlazi u Abecedu demokracije, kojoj će verovatno promeniti ime, moguće u Zidarski život. Najavio je i kandidaturu na predsedničkim izborima, za koje bi najpoštenije bilo da Živi zid kandidira Vladimiru Palfi“.

Mediji govore o “komediji”, ali čini se da je ovo pre svega vrhunska priča za jedan „operski libreto“, piše Večernji list i dodaje:

„Svaka druga forma čini se nedoličnom za prikazivanje raskošnosti ljuske prirode koja je upriličena urušavanjem Živog zida“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.