U trendu

Vlada Austrije aktivirala meru „ranog upozorenja“ zbog gasa

BEČ – Krizni kabinet austrijske vlade i regulatorno telo za energetiku „E Kontrol“ aktivirali su danas posle podne meru „ranog upozorenja“ u vezi snabdevanja Austrije gasom, a razlog je najava Rusije da će isporučivati gas samo onima koji budu plaćali u rubljama.

Kao direktna posledica aktiviranja mere pooštrava se sistem nadzora i monitoringa, ali „rano upozorenje“ ne predviđa mere kao što je racionalizacija gasa.

Popunjenost austrijskih skladišta gasa je trenutno 13 odsto, i odgovara proseku proteklih godina.

„Učinićemo sve da osiguramo snabdevanje gasom austrijskih domaćinstava i preduzeća. Trenutno nema problema sa isporukama, ali se to može brzo promeniti. Mera brzog upozorenja treba da osigura intenzivniji nadzor nad situacijom kako bi se u slučaju promene moglo brzo reagovati“, objasnio je kancelar Karl Nehamer.

Ministarka ekologije Leonore Gevesler ukazala je da se Austrija priprema za slučaj da izostanu isporuke gasa iz Rusije. Nivoi upozorenja, inače, uspostavljeni su planom iz 2019. godine i stupaju na snagu kada postoje pouzdane naznake i informacije da može doći do problema u snabdevanju gasa.

Sledeći nivo, koji se proglašava kada dođe do promene u snabdevanju gasom, predviđa analizu potrebe industrije za gasom i poziv industriji da traži alternative.

Nivo tri se proglašava kada više nema isporuke gasa, a tada se primenjuju mere racionalizacije. Tada industrija mora zameniti gas drugim energentima, jer snabdevanje domaćinstava i malih preduzeća imaju prioritet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar