Vlada CG ne može da povuče odluku o protrivanju Božovića

PODGORICA – Šef crnogorske diplomatje Đorđe Radulović ponovio je danas da Vlada Crne Gore ne može da povuče odluku o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića i da bi ponovno pokretanje procedure agremana bio presedan, kao i da neće povuči priznanje tzv. države Kosovo.

Radulović je, odgovarajući na pitanje poslanika Jola Vučurovića (DF) kada će Vlada Crne Gore povući odluku o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, rekao da veruje da je u vezi tog problema „ova vlada krivac bez krivice“.

„Vlada Crne Gore, kao što sam rekao, ne može da povuče odluku o proglašenju Božovića personom non grata, a da ne krši konvencije. Imajući u vidu da smo u kući zakona, ja ne mogu da očekujem ni od koga da traži od ove vlade da krši zakone, a konvencije su takođe neka vrsta zakona“, rekao je Radulović.

Vučurović je rekao da Božovića nije proterala Crna Gora, već montenegrinski ekstremizam.

Sa druge strane ministar kaže da odluke poput one oko Božovića nikad nisu poželjne, i da ne priliče dobrosusedskim odnosima.

Radulović je rekao da je siguran da Srbija može da pošalje novog ambasadora koji će raditi na približavanju dve zemlje.

„Ako je odluka Srbije da Božović ostane ambasador, mi to poštujemo, ali se mora pokrenuti procedura agremana. Ponovno traženje agremana bilo bi presedan u diplomatskoj praksi, pa bi trebalo u duhu bliskosti i prijateljstva raditi da nađemo rešenje kako bi bez hipoteke prošlosti unapredili odnose“, rekao je Radulović.

Govoreći o politici prema Kosovu, Radulović je rekao da clada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja te države. To znači, rekao je, da će se bilateralni odnosi odvijati shodno dosadašnjoj dinamici.

Na pitanje Ljuiđa Škrelja (DPS) je li se u Srebrenici desio genocid, Radulović je rekao da postaje degutantno postavljati to pitanje svakom ministru, budući da se o svemu izjasnila vlada, ministar Leposavić, te potpredsednik Dritan Abazović, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.