U trendu

Vlada FBiH formirala radnu grupu, rudari odbili pregovore

SARAJEVO – Nakon hitnog sastanka koji je noćas održan u Vladi Federacije BiH o rešavanju problema rudnika i zahteva rudara formiran je pregovarački tim za razgovore s predstavnicima rudara, ali rudari to nisu prihvatili i nastavljaju proteste.

Pemijer FBiH Fadil Novalić izrazio je žaljenje što predstavnici rudara nisu došli na sastanak zbog čega, kako je rekao, nije mogao iz prve ruke da čuje zbog čega protestuju ispred zgrade vlade.

„Formirali smo pregovaračku grupu koja treba da ispregovara sa sindikatom rudara kako da se reši problem. Ne možemo da rešimo problem ako nemamo drugu stranu“, izjavio je Novalić, prenosi Klix.ba.

Resorini ministar Nermin Džindić rekao je da je izanalizirano svih osam zahteva sindikata i da je novoformirana radna grupa zadužena da odmah uđe u pregovore.

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija naveo je da je jedini način ispunjenja svih zahteva rudara povećanje cena struje od 100 odsto.

Predsednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić izjavio je da su zaključci Vlade FBiH neprihvatljivi za rudare i da oni ostaju ispred zgrade vlade.
Rudari svih rudnika u Federaciji BiH otpočeli su juče protest ispred zgrade federalne vlade u Sarajevu paljenjem baklji i intoniranjem državne himne.

Rudari su najavili da će u protestu ostati do ispunjenja zahteva.

Za to vreme proizvodnja uglja je zaustavljena u svim rudnicima u FBiH.

Rudari imaju osam zahteva, vezivanje radnog staža, kontrola kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju sporazuma iz maja, potpuno poštivanje kolektivnog ugovora.

Takođe, zahtevaju smenu generalnog direktora Elektroprivrede i svih direktora koji su učestvovali u utvrđivanju minimalne zarade u iznosu od 1.000 KM.

Rudari su pozvali i sve građane Sarajeva da dođu na proteste i podrže borbu za njihova prava, prenela je sarajevska N1 tv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar